Potvrdio Hovenier

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier rekao je danas novinarima da premijer Kosova Albin Kurti "mora da shvati da mu gori kuća".

To je sve dok "SAD su zabrinute da je poduzeo nekoordinirane korake, a posljedice će biti trenutne", uključujući "nelobiranje kod država koje nisu priznale Kosovo".

Prema njegovim riječima, to je postalo jasno oštrom reakcijom sa najvišeg nivoa, sekretara Antoniya Blinkena. Hovenier je dao do znanja koja su to dva zahtjeva koja Kurti mora hitno ispuniti.

"Prvo, povlačenje policije iz zgrada opština, a drugo, da novi gradonačelnici ne obavljaju svoje funkcije u zgradama opština, jer nisu dobili više od 3-4 odsto glasova", rekao je on.

Prema njegovim riječima, SAD su "jasno stavile do znanja da više ne podržavaju zajedničke projekte i da je Kosovo isključeno iz Defender Europe 23". Ovo, i "neće biti posjeta na visokom nivou sa Kosova u SAD", rekao je on.

Na pitanje da li je predsjednica Kosova Vjosa Osmani dio vladinih politika, da li Kurti i Osmani rade kao tim, ambasador Hovenier je rekao da nije na njemu da govori o ovoj dinamici unutar institucija.

Međutim, Hovenier je napomenuo da je Osmani istakla važnost bliske saradnje sa međunarodnom zajednicom, posebno sa Sjedinjenim Državama.

"Vjerujem da je to nešto što ona shvata ozbiljno."

Upitan da li odluka Srbije da poveća borbenu gotovost vojske predstavlja pretnju za Kosovo, američki ambasador Hovenier je rekao da "nikada nije dobar znak" da susjedne zemlje, sa kojima su odnosi napeti, mobilišu svoje snage.

„Pa, u ovom trenutku smo zabrinuti zbog postupaka Vlade Kosova, koje su stvorile ovu atmosferu krize na sjeveru, pa tražimo da se oni pozabave time".

SAD imaju dva zahtjeva za Kosovo

Američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier rekao je da SAD imaju dva zahtjeva od Vlade Kosova: da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da povuče policajce iz tri opštinske zgrade na sjeveru.

"Ne razumijemo zašto se alternativne lokacije, ili druge javne zgrade, ne mogu koristiti za obavljanje svojih funkcija", rekao je Hovenier, navodeći primjer da su se gradnačelnici opština na sjeveru zakleli na alternativne lokacije.

„Smatramo da je prisustvo Policije Kosova u zgradama, koje je nasilno ušlo, veoma izazovno, pa smo zatražili od Vlade da povuče policiju iz ove tri opštinske zgrade“.

Prema Hovenierijevim riječima, poduzimanje ove dvije akcije pomoći će smanjenju tenzija.

“Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram biti iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savjet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na sjeveru”.

Prema njegovim rečima, smanjenje tenzija potom skreće pažnju na punu primjenu Sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Kosovo i Srbija su se o ovom sporazumu usaglasile u februaru ove godine u Briselu, a o implementacionom aneksu u martu.