Tenzije

Zauzimanje opštinskih zgrada od strane pripadnika specijalne jedinice Policije Kosova, bile su hitna vijest u svjetskim medijima. Kako izvještavaju zapadni mediji o trenutnom sukobu lokalnih Srba i kosovskih vlasti, ali i KFOR-om koji se našao između, danas objavljujemo tekst britanskog BBC-a koji potpisuje Gaj Delauni (Guy Delauney).

NATO je označio napade demonstranata na Kosovu u kojima je povređeno najmanje 30 pripadnika mirovniһ snaga kao „potpuno nepriһvatljive“, piše BBC.

Policija i trupe NATO-a sukobile su se sa srpskim demonstrantima na Sjeveru gdje su izbili nemiri zbog postavljanja albanskih gradonačelnika.

Suzavac i šok bombe korišćeni su za suzbijanje demonstranata u Zvečanu, nakon što su pokušali da upadnu u zgradu vlade.

Vojnici NATO-a takođe su formirali bezbjednosni kordon oko dvije druge zgrade opštine.

Kriza datira još od aprila mjeseca kada su kosovski Srbi bojkotovali lokalne izbore, dozvoljavajući etničkim Albancima da preuzmu kontrolu nad opštinskim vlastima sa izlaznošću manjom od četiri procenta.

I EU i SAD kritikovale su kosovske vlasti zbog destabilizacije situacije na Sjeveru Kosova i upozorile da bi trebalo izbjegavati bilo kakve akcije koje bi mogle da rasplamsaju etničke tenzije u ovom dijelu Kosova.

Kosovo je februara 2008. godine proglasilo nezavisnost od Srbije, nakon godina zategnutih odnosa između srpskog i većinski albanskog stanovništva.

Njegovu nezavisnost priznale su Sjedinjene Države i važne zemlje Evropske unije, ali Srbija, koju podržava njen moćni saveznik Rusija, odbija to da učini, kao i većina etničkih Srba na Kosovu.

Dok etnički Albanci čine više od 90% stanovništva na cijelom Kosovu, na sjeveru zemlje, Srbi su većinsko stanovništvo.

Pripadnici mirovnih snaga iz Italije i Mađarske bili su među povređenima u posljednjem nasilju u ponedjeljak, saopštio je NATO.

Zvaničnici kažu da je 30 vojnika povređeno, zadobivši povrede poput preloma i opekotina usled upotrebe improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava. Tri vojnika su takođe ranjena iz vatrenog oružja.

Međutim, italijanski ministar spoljniһ poslova, Antonio Tayani, rekao je da je 11 Italijana povređeno, od kojih je troje u teškom stanju, ali nisu životno ugroženi. Mađarsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je najmanje 20 mađarskih vojnika povređeno, a sedam je u teškom, ali stabilnom stanju.

U vezi sa napadima uhapšeno je pet osoba.

Predshednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je više od 50 Srba zatražilo zdravstvenu pomoć, a da je zapravo broj povređenih veći.

Demonstranti su bili ogorčeni ne samo zbog toga što su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost, već i zbog grubih akcija Policije Kosova, čiji su službenici došli sa puškama i u oklopnim vozilima.

Dodatno ih je isprovocirala i činjenica da su srpske zastave skinute sa opštinskih zgrada i zamjenjene kosovskim zastavama.

Premijer Kosova, Albin Kurti, insistirao je na tome da snage bezbjednosti samo obezbjeđuju da demokratski izabrani gradonačelnici mogu da predstavljaju svoje birače.

Međutim, on je optužen da pokušava da stvori haos za sve u regionu pokušavajući da postavi lidere koji nemaju kredibilan mandat.

„Ne dozvolite da ti lažni gradonačelnici uđu ovdje jer su osvojili 50 glasova“, rekao je Igor Simić, potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koju podržava vlada u Beogradu.