Odnosi EU i Kosova

Evropski komesar za proširenje će se u Prištini sastati s predsjednicom i premijerom Kosova, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima civilnog sektora.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi posjetit će Kosovo u četvrtak, gdje će razgovarati s predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva, saopćio je njegov kabinet.

U Prištini će se sastati s predsjednicom i premijerom Kosova, Vjosom Osmani i Albinom Kurtijem, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima civilnog sektora, prenosi Beta, pozivajući se na kosovske medije.

Ti sastanci će biti prilika da se razmotre odnosi Evropske unije i Kosova i da se razgovara o nedavnim dešavanjima i o ključnim reformama, uključujući oblast pravosuđa, energetsku tranziciju i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Borba protiv organiziranog kriminala

Varhelyi će s ministrom unutrašnjih poslova Kosova Xhelalom Sveclom pokrenuti Program unutrašnjih poslova EU-a i Kosova, u cilju daljeg usklađivanja Kosova sa standardima Unije u provođenju zakona i borbi protiv organiziranog kriminala.

Trogodišnji Program unutrašnjih poslova EU-a i Kosova finansira Unija, uz podršku Francuske, Italije i Belgije.

Od tog projekta, čija je vrijednost 6,5 miliona eura, očekuje se da doprinese jačanju kapaciteta institucija Kosova u borbi protiv organiziranog kriminala i jačanju međunarodne saradnje.