Predsjednik PDK

Predsjednik PDK Memli Krasniqi istakao je da je premijer Albin Kurti potpuno degradirao proces dijaloga sa Srbijom, dodajući da Vlada Kosova treba da se bavi suštinom, a ne formom člana 7 koji se tiče Zajednice srpskih opština, prenosi Dukađini.

Krasniqi navodi da je cilj dijaloga bio konačan dogovor sa obostranim priznanjem, ali da je proces rezultirao "privremenim dogovorom".

"Kurti ne obavlja nijedan zadatak, on je uništio ceo proces, mi govorimo samo o posljedicama uzastopnih grešaka koje su nam doneli sporazumi. Ja to vidim kao problem, jer mora biti razjašnjenja, ovaj proces se transformisao na gore. Trebalo bi da se promjeni na bolje, cilj je bio sveobuhvatan konačni dogovor sa uzajamnim priznavanjem u centru, a ne privremeni sporazum“, rekao je Krasniqi.

On je rekao da je bez ikakve potrebe Vlada napravila "dramu" o smeni Upravljačkog tima za izradu nacrta Statuta ZSO.

„Iznenadila me je izvesna tendencija da se pravi šou bez ikakve potrebe, zašto Upravljački tim nije smenjen na početku ako radi za Srbiju. Nacrt nije trebao da bude predstavljen u Briselu“, dodao je Krasniqi.

Krasniqi je rekao da nikada nije čuo za „Nacrt vizije” koju je Kurti predložio za ZSO.

"`Nacrt vizije` za implementaciju člana 7, dobro je konsultovati se sa lingvistima, nisam čuo da to postoji, to je novi mehur“, naglasio je Krasniqi.

On je rekao da Vlada treba da se bavi suštinom, a ne formom sporazuma sa Srbijom, konkretno u članu 7 gde se govori o ZSO.

„Bojim se da sporazum koji je Kurti prihvatio, posebno u članu 7, otvara put statusu političke autonomije za srpsku zajednicu, eksteritorijalnosti za srpsku crkvu. Sporazum iz 2013. nije bio problem, imao je ustavnu garanciju, kada sud kaže da je u skladu sa Ustavom, nema problema. Član 7 je problem, kaže da se ZSO mora formirati, oni to zovu i samoupravljanje, bave se formom, ali ne i suštinom. Postoje dvije-tri problematične rečenice, nadam se da ZSO neće biti osnovana bez odobrenja Ustavnog suda”, naveo je Krasniqi.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini