Predsjednik NISMA

Predsjednik Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Fatmir Limaj ocjenio je da će se formirati Zajednica srpskih opština sa punim izvršnim ovlašćenjima, prenosi Teve 1.

Prema njegovim riječima, za četiri opštine na sjeveru Kosova biće autonomije, pošto se, kako je naglasio, "đavo" krije u tački 7 Sporazuma postignutog između Kosova i Srbije.

"Ne zaboravite, Briselski i Ohridski sporazum su mnogo više od sporazuma Ise Mustafe sa Mogherini iz 2015. godine. I kao što rekoh, vi ćete imati Zajednicu opština sa srpskom većinom sa punim izvršnim ovlašćenjima. I to će biti teritorijalna i politička autonomija. Ne zaboravite, đavo je u tački 7. Kamuflaža je u tački 7", rekao je on u "Kendi i Debati" na Teve1.

Limaj je naglasio da je sedma tačka osmišljena "da se ne razume šta se tu dešava, dok se ne završi".

"Prema tački 7, obe strane se obavezuju da će, u skladu sa relevantnim instrumentima Savjeta Evrope i oslanjajući se na postojeća evropska iskustva, stvoriti posebne sporazume i garancije, da obezbjede odgovarajući nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i sposobnost pružanja usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova'", naveo je on.

Limaj je prokomentarisao telefonski razgovor premijera Albina Kurtija i višeg savjetnika američkog State departmenta Derecka Cholleta, navodeći da sama činjenica da je u tom razgovoru bilo riječi o imenovanju gradonačelnika na sjeveru, pokazuje u kakvoj je situaciji sjever Kosova.

"Sama činjenica da se telefonom javlja visoki rukovodilac State departmenta i pokreće temu zakletve ili nepolaganja zakletve gradonačelnika, normalnim ljudima pokazuje uzbunu na kom nivou smo uradili posao, koji je bio nepotreban", rekao je on.

Limaj je rekao da ne zna da li će novoizabrani predsjednici na sjeveru položiti zakletvu, ali kaže da bi izbori trebalo da budu ponovljeni.

"Za mene nisu održani izbori. Ne znam da li će gradonačelnici položiti zakletvu ili ne, znam da će izbora biti ponovo. Pa šta smo uradili, prevarili smo narod Kosova", rekao je on.

Limaj je naveo da je održavanjem izbora na sjeveru Vlada Kosova napravila prevaru, potrošila novac i stvorila loš imidž o Kosovu.

"Zabrinuli smo naše partnere zbog lošeg pokušaja, potpuno irelevantna pitanja su postala glavna, jer u ovakvim situacijama može doći do sukoba ili tenzija", dodao je Limaj.

On je naveo i da je ranije stvorena nezavisna srpska zajednica, koja nije podržavala zvaničnu politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je kazao da ni tom dijelu Srba nije ostalo mnogo prostora iako ne podržavaju zvaničnu politiku Vučića.

"Danas ste ih više nego ikada ujedinili greškama Kosova, sa tablicama, specijalnim jedinicama. Sve to je stvorilo ovu situaciju", rekao je Limaj.

Izvor: Kosovo Online/Teve1