Poslanik LDK

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Driton Selmanaj rekao je za RTV Dukađini da sumnja u epilog procesa dijaloga, na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem, nakon Ohridskog sporazuma, jer prema njegovim riječima tačka 7. ovog sporazuma "stavlja Kosovo u lavirinte sa više nepoznanica nego 2013. i 2015. godine".

Selmanaj je rekao da je proces dijaloga pretvoren u priliku da se kreira unutrašnja politika.

"Najgore se dogodilo posebno 2014-2015. godine, kada su neke političke partije na Kosovu, posebno Samoopredjeljenje, proces dijaloga sa Srbijom iskoristile kao priliku da vode unutrašnja politika. Od 2014. godine pa nadalje na to se gledalo kao na veoma atraktivnu temu, da se međusobno obračunavamo, da se neko proglasi patriotom, a neko izdajnikom, zapravo pogodnim i privlačnim za unutrašnju političku konkurenciju, ali štetnim za poziciju Kosova", rekao je on.

Prema njegovim riječima, političke akcije i rezultati koje Kurti iznosi iz dijaloga štetniji su od pregovora koje su vodile prethodne vlade.

"Loši postupci premijera na sjeveru Kosova doveli su do toga da se sada nalazimo u situaciji upravljanja krizama, koje je sam izazvao na sjeveru, a ne kao rezultat konačnog dogovora o kome smo bar razgovarali uz posredništvo međunarodne zajednice“, rekao je Selmanaj.

On je ocjenio da Kurtija i njegovu vladu karakterišu dvije stvari,- "prva je krajnje neznanje, druga zla namjera", a kada se to dvoje spoji, kaže, proizvod je "tragičan za Kosovo".

Izvor: Kosovo online/RTVDukađini