Direktor Agencije za statistiku

Agencija za statistiku Kosova (ASK) je u fazi priprema za najveći projekat, popis stanovništva, kaže direktor te institucije Ilir Berisha, ali i naglašava da će sprovođenje popisa na sjeveru Kosova iziskivati izmjene zakona, prenosi Ekonomija onlajn.

Berisha je rekao da je nakon ostavki gradonačelnika srpske nacionalnosti na sjeveru onemogućeno formiranje opštinskih komisija.

"Po zakonu, rokovi za formiranje opštinskih popisnih komisija su šest mjeseci prije popisa stanovništva. Očekujemo izmenu zakona, jer je sada je manje od tih šest mjeseci do popisa i treba da se formiraju nove opštinske komisije u četiri sjeverne opštine", rekao je Berisha.

Prema njegovim riječima, popis ide u prilog građana na sjeveru Kosova.

„Smatramo da je to izazov, ali ipak sa dovoljnom svešću, uz podršku međunarodnih institucija na Kosovu, smatramo da je i u interesu građana koji žive u tom dijelu da učestvuju u popisu, jer će tako sredstva iz budžeta da idu na njihove konkretne potrebe za ona naselja u kojima živi stalno stanovništvo. Jer samo popis stanovništva pokazuje broj stanovnika i socio-ekonomske uslove u kojima oni žive i potrebe koje imaju. Vlada ima cilj da sredstva za ove politike usmeri u određena naselja“, rekao je Berisha.

On dodao da je Agencija u fazi priprema da raspiše različite tendere za ugovaranje sa kompanijama koje će se baviti pozivanjem građana da se popišu.

"Počeli smo sa kampanjom od prošle godine, ali će intenzitet kampanje podizanja svijesti o učešću u popisu stanovništva biti veći kako se približava datum popisa“, rekao je Berisha.

Očekuje se da proces popisa stanovništva na Kosovu počne 1. septembra ove godine, a trajaće do 16. oktobra.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online