Jedna od metoda

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu traže da referendum postane ustavna kategorija, jer smatraju da bi taj mehanizam Vlada mogla da iskoristi u procesu dijaloga sa Srbijom i odbacivanje ZSO, prenosi Ekonomija onlajn.

Analitičari smatraju da referendum namerno nije uvršten u Ustav Kosova kao način odlučivanja i da je to ozbiljan problem.

Univerzitetski profesor Milazim Krasniqi rekao je da bi Kosovo, ukoliko se ZSO formira, imalo teške posljedice, pa ne treba isključiti referendum kao mogućnost ukoliko Kosovo bude uslovljeno po ovom pitanju od Evropske unije.

„Mislim da bi u tom slučaju Vlada trebalo da traži druge mehanizme za djelovanje, ako joj EU sužava prostor, a referendum je jedan od metoda. Jer bez obzira na to kako će se ovo pitanje riješiti, Kosovo će živeti sa posljedicama formiranja ZSO, zato što će se to transformisati u međunarodno prihvaćen entitet i kao takav može imati kapacitet i legitimitet da blokira nezavisnost Kosova. Dakle, u tom slučaju ne treba isključiti referndum kao mogućnost", rekao je Krasniqi.

Krasniqi je dodao da je neuvrštavanjem referenduma u Ustav Kosova i "Kosovo ostalo bez stvarnih elemenata suvereniteta".

Politički analitičar Albinot Maloku takođe ocenjuje da referendum nije unesen u Ustav zbog političkih okolnosti.

„Kosovo nema referendum kao kategoriju u svom Ustavu i ovo je problem koji ne bi trebalo da postoji. Ali, kao rezultat političkih okolnosti kao što je proces Ahtisaarijevog plana, koji to ne predviđa, pa ni Ustav zemlje, ova ustavna kategorija ne postoji, a trebalo bi da postoji. Političko rukovodstvo na Kosovu treba da bude zainteresovano za način na koji će da primjeni ovu ustavnu kategoriju, koja bi građanima dala mogućnost da se izjašnjavaju o stvarima koje su od interesa za njih“, rekao je Maloku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online