Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca je na sastanku sa Savjetom američkih ambasadora, kojim je predsjedavao Timhoty Chorba, predsjednik Savjeta, rekao da Kosovo "neće prihvatiti modele koji imaju za cilj da razore i ponište državu i umanje izvršna ovlašćenja unutar njenje teritorije", prenosi Koha.

On je rekao da je Vlada Kosova posvećena pronalaženju zajedničkog rješenja u dijalogu sa Srbijom.

„Vlada Republike Kosovo je izuzetno posvećena dijalogu i pronalaženju najboljeg rješenja za građane obe države, ali ni pod kojim uslovima neće biti prihvaćeni modeli koji ugrožavaju državu i slobodu građana Kosova“, rekao je Konjufca, navodi se u saopštenju za javnost.

Zahvalivši se diplomatama na njihovom i kontinuiranom doprinosu američke države razvoju zemalja Zapadnog Balkana, sa posebnim akcentom na Kosovo, Konjufca je istakao da su susreti ove prirode dobra prilika da se radi na temama koje su od vitalnog interesa za region.

Osvrćući se na pomoć koju je Kosovo godinama imalo od Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja, Konjufca je rekao da je Kosovo najvažniji projekat međunarodnog faktora s kraja 20. vijeka, koji je rezultirao zaustavljanjem genocida i popločao put ka nezavisnosti Kosova.

"Međunarodna intervencija i nezavisnost Kosova nisu bili samo neophodnost na nacionalnom nivou, već i suštinski uslov za mir i bezbednost u regionu i Evropi", kazao je Konjufca.

S druge strane, članovi Savjeta ambasadora ponovili su kontinuitet podrške naroda i američke države Kosovu i njenim evroatlantskim aspiracijama.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore