Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je poslije sastanka sa predsjednikom austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom da je ponašanje Srbije prema Kosovu neprihvatljivo jer, kako je naveo, Srbija ne sprovodi ono što potpisuje i traži Republiku Srpsku unutar Kosova, prenosi Koha.

On je na konferenciji za novinare sa Sobotkom rekao da Austrija stoji uz Kosovo kroz sve faze i izazove kroz koje prolazi u međunarodnoj areni.

„Izneo sam zabrinutost kod predsjednika Sobotke zbog neprihvatljivog ponašanja Srbije, ne samo na Kosovu već i u regionu. Kosovo je sa puno dobre volje prihvatilo Ohridski sporazum, ali svjedoci smo kako Srbija taj sporazum koji je prihvatila čita na potpuno suprotan način od onoga kako ga čita Kosovo. Crno na bijelo je napisano da ovaj sporazum ima dvije dimenzije, prvi stub je de fakto priznanje Kosova od strane Srbije, ovo je suštinski politički stub sporazuma. Srbija potpuno i apsolutno odbacuje ovaj suštinski stub i kaže da se ovaj dio ne odnosi na njih. Oni uporno traže Republiku Srpsku u okviru Kosova, a to je veoma pogrešan i neprihvatljiv način čitanja sporazuma koji su strane prihvatile“, izjavio je on.

Konjufca je naveo da pozivanjem Srpske liste da se ne registruje za lokalne izbore na Kosovu i da ne učestvuje u kosovskim institucijama, Srbija uopšte ne doprinosi stabilnosti u regionu, već da izaziva destabilizaciju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore