Narušavanje odnosa

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu objavio je sinoć dokument u kome su navedeni prekršaji Srbije u pogledu evropskog prijedloga sporazuma, preambule i plana implementacije.

Premijer Kosova Albin Kurti, na sastanku 2. maja sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao je da je izneo spisak povreda dogovora, koje je Srbija učinila u pogledu osam članova Osnovnog sporazuma, preambule i člana koji se tiče Plana za implementaciju, prenosi Koha.

U dokumentu se navodi da Srbija i dalje negira ratne zločine i ugrožava teritorijalni integritet Kosova.

Navedeno je i da "Srbija direktno kontroliše stranku 'Srpska lista' na Kosovu i stoji iza odluke da Srbi bojkotuju izbore 23. aprila u četiri sjeverne opštine".

Pomenuto je i da Srbija Kosovo i dalje naziva "Kosovo i Metohija" ili Priština, i da "ponašanje Srbije ozbiljno narušava dobrosusjedske odnose zasnovane na jednakim pravima".

Kurtijeva vlada je u dokumentu istakla i da Srbija još nije dozvolila da vozila sa RKS registarskim oznakama uđu u upotrebu i da nije ukinula "KM" tablice.

"Srbija je odbila da dozvoli građanima Kosova da putuju na i preko teritorije Srbije sa pasošima RKS, što je u suprotnosti sa članom 1(1)", navedno je u drugoj tački dokumnta.

Vlada Kosova je saopštila da je Srbija prekršila i član 2 sporazuma koji govori o poštovanju teritorijalnog integriteta i autonomije.

Među tačkama koje je Vlada Kosova istakla kao primjer kršenja sporazuma od strane Srbije je i glasanje protiv prijema Kosova u Savjet Evrope 24. aprila, uprkos članu 4, koji kaže da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore