Poslanik PDk

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Berisha rekao je za RTV Dukađini da Srbija pokušava da postigne izjednačavanje nestalih Srba sa žrtvama ili nestalim Albancima, koji su, kaže, nestali u skladu sa nečijim planom i naređenjem.

"Srbija ovim postiže izjednačavanje nestalih lokalnih Srba i drugih nealbanskih stanovnika, sa albanskim žrtvama ili licima nestalim po planu i naređenju. Upozoravamo šta sadrži međunarodno zakonodavstvo i šta je bila poenta Vučićeve taktike", rekao je Berisha.

Prema njegovim riječima, Srbija pokušava da "izbriše" odluke koje su, zapravo, bile plan za masovno uništavanje stanovništva, za ubistva...

"Ovdje se Kosovo i Srbija institucionalno izjednačavaju kao izvršioci zločina tokom ratnog perioda, to je problem. Izjava predsjednika Srbije je bila taktička, to je bila mudrost, on je stavio rezervu na sadržaj Deklaracije upravo u djelu koji se odnosi na član 2. Konvencije o nestalim licima iz 2006. godine, koji kaže da je država odgovorna ako nekome nasilno oduzima slobodu i uništava ga preko svojih agenata ili drugih ovlašćenih lica. Dakle, vidimo da sa ovom rezervom Srbija izbegava svoju odgovornost za nestala lica Kosova“, naveo je Berisha.

Izvor: Kosovo online/RTV Dukađini