Politički savjetnik premijera

Politički savjetnik premijera Kosova Jeton Zulfaj rekao je da je Evropska unija zatražila da se ponište mandati na sjeveru i da novoizabrani predsjednici ne polažu zakletvu, istakavši da je nacrt Statuta ZSO skandalozan i potpuno neprihvatljiv za Kosovo, te da vlada neće ponovo oformiti upravljački tim za formiranje zajednice, prenosi Koha.

Na pitanje o izjavi predstavnika EU za spoljnu politiku Borella u vezi sa izborima da je stranama dao prijedlog, Zulfaj navodi da se ne može dati prijedlog za promjenu zakonskih uslova koji su definisani Ustavom i zakonom i naveo da se takvi zahtjevi ne mogu postavljati.

„Imamo gradonačelnike izabrane u pravnom postupku, i osuđujemo namjerni bojkot Srpske liste, što je evidentno pogrešno. Ali njihov bojkot izbora je pogrešna odluka koju ne možemo tolerisati. Imaju svakakve ideje i želje koje ne možemo da komentarišemo jer to nisu želja i proces premijera, već proces o kome odlučuju različite institucije na Kosovu“, rekao je on.

Politički savjetnik premijera rekao je da je Upravljački tim za izradu nacrta statuta ZSO izvršio sve zadatke koje je imao i da je u utorak uveče „razmontiran”, jer je nacrt statuta koji je predstavio srpski tim, prema njegovim riječima, skandalozan i potpuno neprihvatljiv za Kosovo.

„Tim je iskoristio mandat koji je imao sa tim kontroverznim sastavom i sa liderkom Danijelom Vujičić. Tim skandaloznim draftom ta ekipa je ugašena. Nacrt koji su najavili za nas je potpuno neprihvatljiv. Ovaj tim je postojao, on je demontiran, ova ekipa nam više nije potrebna”, istako je Zulfaj.

On je istakao da će na narednom sastanku kosovska strana izneti svoje ideje.

„Kada budemo razgovarali sljedeći put, imaćemo svoje ideje. Nisu samo naši zahtjevi da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, to je i stav EU i SAD”.

Prema Zulfajevim riječima, Vlada Kosova ne planira da formira još jedan upravljački tim za nacrt statuta.

„Nema plana jer taj menadžerski tim više nikome nije potreban. Tim kakav je bio, predstavio je svoju želju za Republikom Srpskom na Kosovu. Njihovim nacrtom statuta smo to proglasili neprihvatljivim, sada smo u novoj fazi gdje imamo viziju premijera”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore