Zatvoreno poglavlje!

Do sastanka 2. maja je samo šest dana, a postoji velika konfuzija oko nacrta statuta Asocijacije koji bi se mogao naći na toj sjednici. Portal "Nacionale" saznaje da tako nešto može biti "samo igra" i da se iza kulisa dešava nešto drugo.

Specijalni emisar SAD za zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da se "nada da će do 2. maja biti konkretnog prijedloga (za Asocijaciju)", piše portal "Nacionale".

Međutim, premijer Kosova Albin Kurti juče je nagovijestio da neće imati nikakav prijedlog na sastanku 2. maja, rekavši da mu je EU 18. marta odbila da on napiše prijedlog Nacrta.

"Tako nešto (da on napiše) je odbijeno, a meni su posrednici rekli da to treba da uradi Upravljački tim...", rekao je Kurti.

Kurti van igre

Ali čini se da čak ni nacrt statuta koji očekuje da predstavi Upravljački tim na čelu sa Danijelom Vujičić (poslanica u Skupštini Srbije) neće imati nikakav značaj.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izričito tražio da Asocijacija ne bude u skladu sa Ustavom Kosova, uprkos obavezama koje su dale EU i SAD.

„Nemojte se igrati bajke sa Srbijom oko Ustava Kosova“, rekao je on.

Portal "Nacionale" je saznao iz izvora da SAD i EU zapravo rade na pripremi statuta i da izostavljaju i Kurtija i Vučića.

“Kurtiju je dato 16 modela autonomije koji postoje u praksi u EU. Imao je rok do 18. marta da odabere jedan od modela. Nije izabrao ni jedno ni drugo. Sada će EU i SAD izabrati koji model vide kao pravi i prepisati ga za Asocijaciju...”, rekao je izvor.

Prema riječima izvora, u smislu statuta Zajednice više neće biti dozvoljene igre između Beograda i Prištine.

Šta je drugo Kurti rekao

Ispostavilo se da Kurti ima vrlo malo informacija o pitanju nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom iz Upravljačkog tima.

„... postoji nedavna odluka bivšeg potpredsjednika Vlade Rakića od 25. septembra 2020. godine o promjeni sastava (Upravljačkog tima). Međutim, to je ono što znam sa svoje strane. Upravljačkom timu pripada da objavi...”, rekao je premijer.

On je ukazao da je bilo pokušaja da se održi sastanak od strane vlade, ali je Upravljački tim to odbio.

"Nacrt statuta u prošlosti se smatrao da je dužnost (napisati) upravljački tim", dodao je premijer Kosova, priznajući da neće pisati nacrt statuta za sastanak 2. maja.