Proevropska orijentacija

Odbor za spoljnu politiku Evropskog parlamenta usvojio je danas izvještaj o Kosovu i amandmane koje su poslanici podneli, prenosi RSE.

Nacrt izvještaja, koji je usvojen sa 44 glasa za, 8 protiv i 3 uzdržana, predstavila je izvestilac za Kosovo Viola von Cramon.

U izvještaju je pozdravljen zahtjev Kosova za članstvo u Evropskoj uniji, što, kako se navodi, odražava proevropsku orijentaciju njegovih građana i jasno geopolitičko opredeljenje.

Takođe, pozdravlja se dugo očekivana odluka o liberalizaciji viza za građane Kosova, čiji je proces završen u utorak, 25. aprila, kada je odluka objavljena u Službenom listu EU.

Upravo za ovu tačku podneti su brojni amandmani, posebno poslanici iz Španije i drugih zemalja koje ne priznaju Kosovo, koji su insistirali da se iz izvještaja uklone spominjanje državljanstva Kosova.

U tekstu se navodi i da Kosovo nije imalo period političke stabilnosti nakon izbora 2021. godine i pozivaju kosovske vlasti da preduzmu više akcija kako bi se suočile sa izazovima tokom evropskog puta.

Ponavlja se da će „dinamika integracionog procesa zavisiti od napretka vladavin3 prava i normalizacije odnosa sa Srbijom".

Evropski parlament pozdravio je prilagođavanje Kosova spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU, "posebno oštru osudu ruske agresije na Ukrajinu i sprovođenje sankcija Rusiji i Bjelorusiji".

Takođe, EP podržava zahtjev Kosova za članstvo u Savjetu Evrope i plan zemlje da bude uključena u NATO program Partnerstvo za mir.

Poslanici Evropskog parlamenta su kroz prijedloge amandmana zatražili jačanje uloge EU u regionu.

Izvor: RSE