Implementacioni Aneks

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da Sporazum o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda treba što pre da se primjeni, ali da Srbija nije spremna na tako nešto.

Dve strane su se oko Sporazuma, na osnovu evropskog predloga, usaglasile krajem februara, dok je sredinom marta usvojen Aneks za njegovu sprovedbu.

"Sporazum od 27. februara, koji je predlog Evropske unije na inicijativu Francuske i Nemačke, a potom i implementacioni Aneks, mora da se primeni u potpunosti i što je pre moguće", izjavio je Kurti novinarima u utorak u Prištini.

Kako je naveo, "tekst je jasan, potrebna je implementacija".

"Žalosno je što je druga strana rekla da će i delimično primeniti sporazum, što je još jedan način da se kaže da neće sprovesti", reči su Kurtija.

Ova njegova reakcija dolazi dan nakon što je Srbija glasala protiv zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

U članu četiri Sporazuma o normalizaciji odnosa navodi se da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Savet ministara Saveta Evrope je u ponedeljak odlučio da aplikaciju Kosova o članstvu u ovoj organizaciji preda Parlamentarnoj skupštini.

Time su formalno počele procedure razmatranja aplikacije Kosova koja je predata u maju prošle godine.

Za ovu odluku je bilo 33 glasa za, sedam protiv i pet uzdržanih.

Evropska unija je odbila da komentariše to što je Srbija glasala protiv i da li je to kršenje sporazuma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u utorak zahvalio zemljama koje su glasale protiv članstva Kosova u Savetu Evrope te najavio da će se recipročno poštovati teritorijalni integritet država koje poštuju integritet Srbije.

"Odlučili smo da više poštujemo prijateljski nastrojene zemlje prema Srbiji. Da vodimo računa o bilateralnoj politici i ne izlazimo iz granica recipročnosti. Ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet, zašto bismo mi poštovali njihov", rekao je Vučić.

Izjave dvojice lidera dolaze nekoliko dana pred sastanak u Briselu, gde bi 2. maja trebao da bude održan dijalog na visokom političkom nivou.

Na dnevnom redu tog sastanka bi trebao da bude i statut za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Kurti je novinarima rekao da je izrazio spremnost da napiše statut Zajednice, ali da mu je rečeno da će to uraditi upravljački tim.

Zajednica je tačka spoticanja u odnosima Kosova i Srbije. Dogovorena je 2013., dok su 2015. usaglašeni principi.

Međutim, Ustavni sud Kosova je utvrdio da neki od principa nisu u skladu sa zakonima Kosova, ali da mogu da se usaglase.

Na formiranju Zajednice insistira i međunarodna zajednica.