Zasluga svih

Vlada Kosova pozdravila je odluku Evropski parlament (EP) o viznoj liberalizaciji za Kosovo, čime su okončane sve relevantne procedure odlučivanja.

„Vizna liberalizacija je sada realnost. Danas je u Evropskom parlamentu pozitivno izglasana konačna odluka o liberalizaciji viznog režima. Nju će sutra u Strazburu zvanično potpisati Evropski parlament i Savet EU, gdje će biti prisutan i prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi“, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Odluka će biti objavljena u Službenom glasniku i stupa na snagu 20 dana od dana objavljivanja. Prema ovoj odluci, građani Kosova moći će da se kreću bez viza u šengenskom prostoru i to najkasnije od 1. januara 2024. godine.

„Nova pravila o ukidanju viznog režima za Kosovo omogućiće građanima da putuju u EU bez viza na period od 90 dana u svakom periodu od 180 dana. Kosovo je na vrijeme ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza, ali do sada nije postojao konsenzus među zemljama članicama za okončanje procesa. Zahvaljujući radu Vlade, posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i upravljanja migracijama, proces je deblokiran i institucije EU i zemlje članice su se uverile da Kosovo zaslužuje kraj procesa liberalizacije viza i da je Kosovo učinilo značajan napredak i dostignuća u relevantnim oblastima. Poslije dužeg čekanja, ovo je ključni momenat približavanja naše zemlje evropskoj porodici“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.