Svaka 10. beba

Na Kosovu je u toku prošle godine prevremeno rođeno 865 beba, od toga na Ginekološko-akušerskoj klinici u Prištini njih 794, a u ostalim regionalnim bolnicama na Kosovu još 62 prevremeno rođene bebe, prenosi Koha.

Direktorka Klinike za neonatologiju Hajrie Ismaili izjavila u emisiji "Danas" na KTV da se svaka beba rođena prije 37. nedjelje smatra prevremeno rođenom i dodala da za slučajeve prevremeno rođenih beba postoji poseban medicinski tretman.

Prema njenim riječima, bebe koje se rode između 22. i 37. nedelje vode veliku bitku za život, a ako do porođaja dođe prije ovih termina, problemi su još veći.

"U slučaju da su rođeni u 26. nedjelji, izazovi su veći, boravak na klinici je duži, a i mogućnost komplikacija izvesnija. Za 2022. imali smo 865 prevremeno rođenih beba. U Ginekološko-akušerskoj klinici, rođeno ih  je 794, a u regionalnim bolnicama 62.  Prevremeno rođenih beba je devet odsto", rekla je Ismaili.

Kako navodi Ismaili, svaka 10. beba se smatra prevremeno rođenom, dok je stopa mortaliteta ranije rođenih beba 12,6 promila.

"Postoji mnogo razloga za prevremeni porođaj, kako za majku, tako i za bebu. Smatra se da su bebe rođene u 25. nedjelji, izuzetno prevremeno rođene. Novorođenčad rođena između 34. i 36 . gestacijske nedjelje se smatraju kasnijim preuranjenim bebama. Što su djeca nezrelije rođena mogućnost komplikacije je veća", kaže Ismaili.

Ona je naglasila da bebe koje su rođene u veoma ranom periodu mogu da se suoče sa problemima i tokom odrastanja.

"Ove bebe, čak i ako su otpuštene u dobrom stanju, zahtevaju kontinuiranu procjenu, jer problemi mogu da se pojave iznenda, u bilo kom trenutku. U školskom uzrastu mogu da se pojave problemi u komunikaciji i  hiperaktivnost, koji se mogu se manifestovati kao rezultat nezrelosti mozga“, dodala je doktorka, napominjući da zdravstveni sistem na Kosovu nudi optimalne uslove za lečenje svih novorođenčadi.

Nega prevremeno rođenih beba počinje respiratornom asistencijom, vitalnim parametrima i termičkom zaštitom, gdje se stabilizuju i prebacuju na intenzivnu negu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore