Eurostat

Minimalna zarada na Kosovu nije povećana od 2011. godine, i ona je i dalje najniža u regionu. Nacrt zakona koji bi omogućio povećanje minimalne plate, a koji je su poslanici Skupštine Kosova usvojili u prvom čitanju sredinom 2022. godine, još uvijek nije usvojen.

Nacrt zakona, usvojen u prvom čitanju, mora da prođe drugo i treće čitanje u Skupštini Kosova, kako bi se našao kod predsjednika na potpisivanje. U skladu sa uredbom Skupštine, Nacrt zakona je trebalo da bude procesuiran u drugom čitanju u roku od dva do tri mjeseca od usvajanja u prvom čitanju, ali to se nije desilo.

Na osnovu podataka Evropske agencije za statistiku, Eurostata, i prosječna plata na Kosovu daleko zaostaje u poređenju sa zaradama u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

U Crnoj Gori veća je za oko 362 eura od zarade na Kosovu, u Srbiji za oko 290 eura, a u Albaniji, na osnovu povećanja u aprilu ove godine, za oko 180 eura.

Prema istraživanju Instituta za napredna istraživanja GAP, preko 100.000 radnika na Kosovu prima minimalnu platu, a 94 odsto njih je zaposleno u privatnom sektoru.

"Nalazi ovog izvještaja, koji se zasniva na podacima Poreske uprave Kosova, pokazuju da povećanje bruto plate na 264 eura pogađa oko 30 odsto tržišta rada ili oko 105.000 zaposlenih. Osim jednog broja zaposlenih u sektoru bezbjednosti, povećanje minimalne zarade uopšte ne utiče na javni sektor. Sa povećanjem minimalne plate na 264 eura, odnos minimalne plate i medijane značajno raste, sa 43 odsto na 66 odosto“, kaže se u publikaciji GAP.

Prema podacima Svjetske ekonomske perspektive, Kosovo je po tom pokazatelju rangirano kao najsiromašnije u Evropi za 2023. godinu.

Tokom 2022. godine Kosovo se suočilo sa inflacijom koja je premašila nivoe od nekoliko decenija, sa cijenama osnovnih proizvoda koje su bilježile gotovo nekontrolisani rast. Kao evroizovana ekonomija sa stratosferskim vrijednostima uvoza, Kosovo je bilo direktno izloženo globalnoj krizi.

U prošlogodišnjem izvještaju Svjetske banke je takođe ocijenjeno da su vladini socijalni paketi suviše "siromašni i nemoćni" da ublaže ekonomsku krizu sa kojom se Kosovo suočava, a da je glavni problem i dalje inflacija.