(Ne)legitimnost

Izbori na sjeveru Kosova u četiri opštine, koji su predviđeni za 23. april, mogu po zakonskim odredbama biti legitimni, ali neće imati nikakvu legalnost bez učešća Srba u tim izborima.

Istraživanje Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa koje je realizovano ovih dana govori da bi na izborima na sjeveru izašlo 0.02 odsto Srba, što predstavlja veliki problem za demokratiju“, kaže za Danas Fatmir Sheholli iz Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

On smatra, poput evropskih predstavnika treba naći političko rješenje za izbore na sjeveru.

„To znači da premijer Kosova Albin Kurti i presjednica Vjosa Osmani treba da razgovaraju sa predstavnicima Liste Srpska i nađu zajedničko rješenje, napominje Sheholli.

Dodaje da bez učeća Srba na izborima nema svrhe održavanje tih izbora na sjeveru Kosova jer taj dio Kosova čini 98 odsto srpske populacije.

„Sviđalo se nekome, pa i meni lično ili ne, Srpska lista je predstavnik većinskog dijela srpske zajednice na Kosovu, i kao takva jeste bila i biće ključni učesnik izbornih procesa. Po prvi put su oni stali na stranu svog naroda koji već duže vrijeme trpi nepodnošljivu sistemsku diskriminaciju od strane Kurtijevog režima i da su, kao mnogo puta ranije, bez obzira na njihovu volju prihvatili učešće na izborima zbog očekivanja EU i SAD diplomata, bez da budu uklonjene baze specijalne policije i formirana ZSO, obaveza iz Prvog sporazuma iz 2013. godine to bi bio vjerovatno kraj te političke opcije, jer je većina ljudi ovdje još besna na njih zbog uklanjanja barikada“, napominje pravnik Marko Jakšić.

Pitanje izlaska na ove izbore je, kako kaže, mnogo kompleksine, i to potvrđuje činjenica da niko od relevantnih političkih opcija i predstavnika sa Sjevera Kosova nije prihvatio učešće na njima.

„Samo ludak može očekivati od bilo koga racionalnog sa Sjevera Kosova da učestvuje na izborima u sistemu koji protivpravno otima zemlju onih koji treba da glasaju, dok specijalci tog režima love obične ljude kao zečeve, dok taj sistem ne priznaje diplome Univerziteta u Mitrovici ili dok proganja ljude za verbalni delikt. Moguće je da su Ohridski i slični dogovori sjajna dostignuća u Briselu, ali mi na Sjeveru Kosova živimo drugačiju realnost, bez imalo rezervi, pod klerofašističkim režimom lažnog demokrate Kurtija“, objašnjava Jakšić.

Vanredni izbori u opštinama na sjeveru Kosova održavaju se nakon što su gradonačelnici, koji su dolazili iz redova Srpske liste, podneli ostavke novembra prošle godine u okviru kolektivnog izlaska Srba iz kosovskih institucija.

Takav potez su povukli zbog odluke Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih tablica na kosovske, koji je potom obustavljen u dogovoru sa Srbijom u okviru dijaloga.

Izbori za 23. april su zakazani nakon što su prethodno raspisani za 18. decembar prošle godine, odloženi u posljednjem trenutku na zahtjev međunarodne zajednice.