Degradacija fakultetskih diploma

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture će se svim metodama suprotstaviti mogućem pismenom testu za nastavnike na Kosovu, saopštio je predsjednik Sindikata Rahman Jasharaj, prenosi Ekonomija onlajn.

Jasharaj ističe da svaki put kada se pomene pismeni test, Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture reaguje i protivi se tome, dodajući da nastavnici neće biti podvrgnuti nikakvoj pismenoj provjeri znanja jer imaju diplome sa fakulteta.

„Dakle, neće biti pismenog testa za nastavnike Kosova. Uputstvo predviđa da će biti unapređenja, pa se pominje napredna nastavnička licenca i licenca za stalni rad. Sada uputstvo predviđa da nastavnici dobrovoljno ako vide sebe i osjete da su pripremljeni na osnovu kriterijumima koje postavlja Ministarstvo prosvete, uđu u proces za napredovanje. Ostaje kasnije da se precizira kojim kriterijumima će ovi nastavnici biti podvrgnuti”, kaže Jasharaj.

Jasharaj dodaje da je pismeni test ponižavajući i omalovažava ne samo profesionalna dostignuća, već je i ponižavajući za Pedagoški fakultet.

„Protivimo se ako u Ministarstvu prosvete i kulture postoji ideja da svi nastavnici Kosova moraju da budu poslati na pismenu provjeru znanja, mi ćemo se tome protiviti i apelovaćemo da nastavnici ne prolaze ovaj test, jer degradira i njihove diplome, ali i Fakultet za obrazovanje, koji je ove ljude pripremio za obrazovni sektor“, kaže Jasharaj.

Jasharaj napominje da iako su uputili zvanična pisma za sastanak sa ministarskom prosvete, do sastanka još uvijek nije došlo.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online