Demokratija na djelu

Organizacija "Demokratija na delu" je saopštila da trenutna situacija na severu Kosova ne dozvoljava održavanje vanrednih lokalnih izbora 23. aprila u četiri opštine u tom regionu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

"Demokratija na delu" je koalicija nevladinih organizacija iz različitih zajednica na Kosovu, koja prati izborne procese.

U saopštenju za medije ukazuju da politički subjekti, posebno oni iz srpske zajednice, nisu izrazili volju da učestvuju na izborima.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba odbija da učestvuje na izborima uz obrazloženje da nisu ispunjeni njihovi zahtevi za povratak u kosovske institucije – formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i uklanjanje kosovskih specijalnih jedinica sa severa.

"Demokratija na delu" podvlači da u opštini Severna Mitrovica i Zubin Potok nema srpskih kandidata za gradonačelnike, te da takva situacija može da "naruši legitimitet institucija koje će izaći na izborima".

"Zbog ostavki izbornih zvaničnika srpske zajednice iz organa za upravljanje izborima i njihove nezainteresovanosti za prijavu, Centralna izborna komisija (CIK) se suočava sa izazovima u sprovođenju neophodnih priprema za organizovanje i vođenje redovnog i pravog izbornog procesa", navode u saopštenju.

Iz CIK-a je ranije saopšteno da su kandidati potvrđeni za učešće na izborima 18. decembra 2022., te da nije bilo prijave novih kandidata.

To znači da u izbornu trku ide 11 kandidata iz četiri politička subjekta, od kojih su samo dvoje iz redova srpske zajednice.

Izbori raspisani za 18. decembar 2022. su odloženi desetak dana pre održavanja na zahtev međunarodne zajednice, a Srpska lista je i tada odbijala da učestvuje.

U međuvremenu su 24. marta zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) saopštile da su vanredni lokalni izbori na severu Kosova u skladu sa zakonima, te izrazili žaljenje što Srpska lista nije iskoristila "demokratsko pravo da učestvuje na njima".

Zemlje Kvinte su pozvale "sve strane na uzdržanost i izbegavanje nasilja koje može poremetiti izbore".