Optužnicu napisali Beograd ili Moskva

Univerzitetski profesor Milazim Krasniqi smatra da optužnica Tužilaštva u Hagu četvorici nekadašnjih čelnika OVK djeluje kao da su je napisali Beograd ili Moskva i dodaje da je gotovo uvjeren da će poslije današnje odbrane optužnica biti povučena jer je, kako kaže, zasnovana na ideološkom konceptu da se inkriminiše OVK, prenosi Ekonomia online.

Krasniqi navodi da optužnica inkriminiše OVK i oslobodilački rat na Kosovu jer se, kako kaže, ne bavi četvoricom optuženih.

"Optužnica Tužilaštva kao da je napisana u Beogradu ili u Moskvi. To je optužnica koja inkriminiše Oslobodilačku vojsku Kosova i oslobodilački rat. Ta optužnica se bavi organizacionom strukturom, saopštenjima, operativnim oblastima, različitim politikama, a ne četvoricom optuženih tako da je to optužba koja je apsolutno morbidna u mnogim svojim elementima i prevazilazi ono što se može uputiti na eventualnu odgovornost četiri osobe", kazao je Krasniqi.

Navodeći da je pažljivo pratio ročište izrazio je uvjerenje da će argumenti advokata pobjediti i da će optužnica biti odbačena.

"Okvir Tužilaštva je pokušaj da se promjeni narativ o Kosovu i da se inkriminiše rat na Kosovu. Prošao sam danas kroz odbranu, osim Gregoryja Kehoea, i video sam da su advokati svima potpuno upropastili slučaj. Uvjeren sam i u sudsko tijelo koje je to čulo, jasno je da je optužnica na klimavim nogama i da neće moći da izdrži argumente advokata tako da poslije ovoga što sam danas video prilična je nada da će optužnica biti povučena jer je jednostavno zasnovana na ideološkom konceptu da se inkriminiše OVK, a ne da se uspostavi pravda“, navodi on.

Na pitanje šta bi Kosovo u tom slučaju trebalo da uradi, Krasniqi kaže da su mogućnosti ograničene pošto se ne radi o "normalnoj državi", ali da bi Vlada Kosova mogla da pomogne sredstvima i lobiranjem.

"Mi govorimo kao da smo normalna država. Kosovo nije sasvim normalna država, jer je Kosovo pod rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti, a bezbjednost na Kosovu obezbjeđuje Kfor. Kosovo nije članica UN, niti je članica OSCE-a, nije ga priznalo pet država EU, tako da Kosovo u tom pogledu ima ograničene mogućnosti", pojasnio je.

Dodaje da Vlada Kosova može pomoći sredstvima, može pomoći lobiranjem, može pomoći finansiranjem, raznim sponzorstvima, ali ne više jer Kosovo nema kapacitet da mijenja međunarodne politike.

Tvrdi da je tokom suđenja video "aroganciju" Tužilaštva, ali sa druge strane i pripremu branilaca.

"Video sam da Tužilaštvo ima veliku aroganciju u svojim tvrdnjama, ali sam danas video advokate koji su jednostavno izuzetno spremni i koji su izneli ubedljive argumente da cijela tvrdnja Tužilaštva je lažna i konstruisana tako da cijela bitka ostaje da se vidi u sudnici. Iskustvo u krivičnom tribunalu neće pomoći, niti će išta drugo, osim onoga što se dešava u sudnici", naveo je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online