Funkcioniraju

Ambasador Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog kaže da Kosovo može sagledati različite modele Udruženja koji se primjenjuju u različitim evropskim zemljama, ali da treba voditi računa o implementaciji sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

"Mislim da bi Vlada Kosova zaista trebalo da se fokusira na pravilno sprovođenje sporazuma iz 2013. i 2015 godine. Mislim da je to vrlo jasno. Naravno, to nikoga ne spriječava da pogleda različite evropske modele i da se inspiriše kako da se konkretno stvori Udruženje, kako da se napravi statut, ali naravno ne očekujemo da bilo koji od ovih evropskih modela bude 100 odsto primjenjen na Kosovu“, rekao je Suniog za Teve1.

Šef kancelarije EU u Prištini uvjeren je da evropski modeli ne zadiru u "suverenitet i teritorijalni integritet Kosova".

"Oni mogu poslužiti samo kao inspiracija, ali želim da istaknem jednu stvar da ovi modeli funkcioniraju i ni u kom slučaju ne narušavaju suverenitet i teritorijalni integritet ovih evropskih država koje te modele implementiraju. Dakle, modeli su za inspiraciju i za dokazivanje da se nema čega bojati”, zaključio je Suniog.