Fokus na realizaciju

Prvi sastanaka glavnih pregovarača iz Srbije i Kosova bit će održan danas, a cilj je krenuti s realizacijom sporazuma o normalizaciji odnosa dvije strane.

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano poručio je da će se u utorak u Briselu, na sastanaku glavnih pregovarača, razgovarati o prvim koracima u provedbi sporazuma između Srbije i Kosova.

“Bili smo jasni – sada se jedino morate fokusirati na realizaciju sa obje strane, jer samo uz provedbu ovaj sporazum može uspjeti i pomoći objema stranama da izađu iz ove situacije”, poručio je on.

Od nezavisnosti 2008. godine traje spor između Kosova i Srbije, dolazeće više puta na rub sukoba.

Na normalizaciji odnosa dvije strane posljednjih mjeseci snažno insisitra EU, uz podršku SAD-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se 27. februara u Briselu, a uslijedio je sastanak 18. marta u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, na kojem su Srbija i Kosovo postigli sporazum o normalizaciji odnosa, koji podrazumjeva veću ekonomsku saradnju, priznavanje dokumenata i registarih tablica na vozilima, kao i druge stvari važne za bolje odnose dvije strane.

Realizirati sporazum iz Brisela i Ohrida

“Sastanak pregovarača iz Srbije i Kosova zakazan je za utorak, a očekuje se doprinos obje strane i stvaranje atmosfere normalizacije, pomirenja i brzo provođenje obaveza, koje su obećane prvo krajem februara u Briselu, a zatim i u Ohridu sredinom marta”, rekao je Stano.

“Obje strane su se obavezale da će se uzdržati od bilo kojih radnji koje bi imale suprotan efekat na atmosferu, koja je neophodna za konstruktivni angažman i pomirenje”, poručio je glasnogovornik EU-a.