U Prištini platforma „Sloboda ima ime“ organizovala je građanski i solidarni marš u znak podrške borbi Oslobodilačke vojske Kosova i njenih bivših lidera Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija, Rexhepa Selimija i ostalih saboraca koji se nalaze u Hagu.

Maršu je prisustvovalo više hiljada građana iz gradova Kosova, iz Albanije i drugih zemalja u kojima žive Albanci.



Sa marša su upućene poruke da je sloboda Kosova zahvaljujući ratu OVK. Ovim maršom tražena je pravda i za Albance koji su stradali u ratu 1998-1999, a za koje još nema kazne i da su zločinci danas slobodni u Srbiji, prenosi RTKlive.

U šetnji su učestvovale i porodice optuženih koje su prisutni pozdravili aplauzom.

Krasniqi: Oni su odraz istorijskog i nacionalnog putovanja

Predsjednik PDK Memli Krasniqi rekao je da ovim maršem pokazuju onima u Hagu da su uz njih.

„Danas ponosno i punog srca marširamo ponosno, za one koji su nekada išli ka slobodi. Marširamo da tražimo pravdu, za one koji će od sutra biti suočeni sa sudskim procesom, u kojem se ne nalaze zbog svojih vlastitih imena, već zbog slavne epohe koju predstavljaju. Marširamo za Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija, Rexhepa Selimija i njihove saborce koji su danas daleko od nas, vodeći posljednju bitku, za dostojanstvo i istinu naše borbe za slobodu. I čvrsto vjerujući u pravdu, ne sumnjamo da će se vratiti kao pobjednici, kao što su nekada došli, kao oslobodioci, jer su živi heroji, koji osim slobode nemaju drugu misiju i osim nezavisnosti, imaju nema rezervni projekat. Danas smo solidarni sa njima, jer su oni odraz istorijskog, nacionalnog, demokratskog i civilizacijskog puta, ali koji još nije završen“, naglasio je Krasniqi.

Ismail Tasholi, tvorac platforme „Sloboda ima ime“, prisetio se vremena kada je prvi put video vojnike OVK.

Tasholi je rekao da je Oslobodilačka vojska Kosova najuzvišenija vrijednost koju je narod Kosova stvorio, zato danas maršira protiv promjene istorije.

„Od srca vam zahvaljujem što ste se pridružili našem pozivu na pravdu. OVK je naš zajednički imenitelj. To je najuzvišenija vrijednost koju smo kao narod stvorili. Mi, kao nacija, složno, zajedno, marširamo protiv promjene istorije. Borimo se za pravdu. Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi sutra počinju sljedeću bitku. Borba za istinu i pravdu. Kao i uvijek, vratićemo se pobjedonosni i čisti“, naglasio je Tasholi.



Organizatorika marša, iz platforme „Sloboda ima ime" Eliza Hoxha, rekla je da OVK i poziv na pravdu danas ujedinjuju sve građane Kosova.

„Tokom ove dvije nedjelje, širom Kosova, zajedno sa Ismajlijem, ponovo sam proživela našu istoriju. Osjetila sam to u bolu majke Ferdonije, u hrabrosti Shihrete i Vasfije, u istrajnosti oca Shabana. Vidjela sam i osjetila koliko je živa i otvorena naša rana i poziv na pravdu. Ponizno vam se od srca zahvaljujem što ste danas sa nama. OVK nas ujedinjuje. Svi vi. Nema razlike. Poziv na pravdu nas ujedinjuje. I uvjerena sam da će ovaj trg ponovo biti lijep, na dan povratka naših boraca”, rekla je ona.



Musa: Optuženima u Hagu treba ukinuti pritvor

Advokat Skender Musa rekao je da bi trebalo ukinuti pritvor optuženima u Hagu, jer se krše sve zakonske odredbe i međunarodne norme. On je rekao da za optuženog nisu uzeti nikakvi humanitarni standardi.

"Sud mora da razmotri mjeru pritvora optuženima", rekao je on za RTK. Prema njegovim riječima, većinu svjedoka priprema srpska tajna služba, srpski tužilac itd. On je obavestio da postoje svjedoci koje je Srbija platila.

Hoti: Oni su u Hagu heroji a ne zločinci

Jedan od učesnika „Marš za pravdu“ je Andin Hoti, sin aktiviste Ukshina Hotija.



„Oni u Hagu su heroji, a ne zločinci kako ih ovaj sud naziva. Rat OVK je bio čist“, rekao je on za RTK.

Prema njegovim riječima, marš koji se održava na Kosovu i onaj koji će biti održan u Hagu su poruke da tamo nisu sami.

Građani počeli da se okupljaju na Trgu "Zahir Pajaziti"



Na Trgu "Zahir Pajaziti" počelo je okupljanje građana. Marš organizuje platforma „Sloboda ima ime“ i održava se dan prije početka sudskog procesa protiv bivših lidera Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija i njihovih saboraca u Hagu.

Danas u Prištini "Marš za pravdu"



Danas u Prištini će biti organizovan „Marš za pravdu“ u znak podrške optuženim liderima OVK kojima u ponedjeljak, 3. aprila, počinje suđenje u Specijalnom sudu u Hagu.

Pozivu za učešće na nedjeljnom maršu pridružio se i predsednik Skupštine Glauk Konjufca, koji je na svom profilu na društvenoj mreži Facebook podjelio najavu marša.

I predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi pozvao je sve građane da se pridruže ovom maršu.

Organizatori marša, iz platforme „Sloboda ima ime“, Eliza Hoxha i Ismail Tasholi, pozvali su sve građane Kosova da dođu na marš.

Hoxha, poslanica Demokratske partije Kosova u Skupštini Kosova, pozvala je građane da zajedno marširaju „za one koji su nekada marširali ka slobodi“.

„Istina o ratu OVK je istina svakog od nas. Naši pozivi da vam se pridružimo u maršu naišli su na ogromnu podršku. Ova bezrezervna podrška pokazuje potrebu odbrane naše slavne istorije“, rekla je ona.

Analitičar i jedan od kreatora platforme, Ismail Tasholi je ocjenio da je „istina borbe OVK za slobodu istina Kosova, koju svi moraju da štite“.

„Naša je građanska misija i cilj da predano štitimo naše dostojanstvo i prava, u ovom slučaju Oslobodilačku vojsku Kosova, njeno istorijsko nasleđe i našu herojsku borbu“, rekao je on.

Ocjenio je da je OVK vodila „nametnuti i pravedan rat za zaštitu života ljudi, imovine i za slobodu Kosova“.

„Ovu istinu svi moramo sačuvati, jer je to istina… o jučerašnjem, današnjem i sutrašnjem Kosovu“, naveo je Tasholi.

Poziv za organizovanje marša podržale su sve političke stranke na Kosovu.