Kritika

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti kritikovao je aktuelnog premijera Albina Kurtija jer u dijalogu sa Beogradom nema razgovora o međusobnom priznanju, dok se Ohridski sporazum, kako navodi, svodi na hitno uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

„Cjelokupan Ohridski sporazum svodi se na hitno uspostavljanje Zajednice. Ništa drugo. Onaj koji se nasilno suprotstavio ovoj Zajednici i koji je dobio podršku građana za to suprotstavljanje, sada će to da sprovede u praksi“, napisao je Hoti na Facebooku i konstatovao da pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo nisu promjenile stav ni nakon postizanja Ohridskog sporazuma.

Hoti je naveo da sljedeće nedelje u Briselu počinje dijalog o implementaciji sporazuma i da nigdje nema dijaloga o međusobnom priznanju i da se on i ne očekuje.

"Ranije smo razgovarali o konačnom sporazumu o međusobnom priznanju, što su stalno potvrđivala pisma prijateljskih zemalja upućena Kosovu i Srbiji. Sada su ovi prevaranti zacementirali novi status kvo. Ko zna kada ćemo moći da prekinemo ovaj status kvo i zaključimo dogovor sa obostranim priznanjem. Do tada će vladati neizvesnost za strane investitore, kadrovi i omladina i dalje će da odlaze", napisao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online