Kosovo imalo nepravedan tretman

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da je imala kontinuirane sastanke sa premijerom Albinom Kurtijem, povodom dijaloga u Ohridu i da su predsjedniku Vlade nuđeni "strašni dokumenti", te da je Kosovo dobro uradilo što ih nije prihvatilo, prenosi Reporteri.

„Sastala sam se sa premijerom prije njegovog sastanka u Briselu i poslije njegovog povratka. Sastali smo se i detaljno razgovarali prije nego što je otišao u Ohrid. Konsultovani smo se i tokom sastanaka u Ohridu, a sastali smo se i nakon zaključenja sporazuma u Ohridu, gdje sam bila detaljno obavještena, ne samo o dokumentima i različitim verzijama koje su bile pred premijerom i delegacijom Kosova", izjavila je Osmanijeva.

Ona je ocjenila da su ti predlozi bili vro nepovoljni po Kosovo.

"Moram da kažem da su to strašne verzije i da je Kosovo dobro uradilo što ih nije prihvatilo, uprkos krajnje nepravednim pritiscima i neravnopravnom tretiranju Kosova u odnosu na drugu stranu“, rekla je Osmanijeva.

Predsjednica Osmani je dodala da je za nju takve inicijative međunarodnog faktora neprihvatljive.

„Ponekad mi je kao predsjednici teško da povjerujem da neko iz međunarodne zajednice preduzima takvu inicijativu, da predloži takve stvari koje dovode samo jednu stranu u tako neravnopravan položaj“, rekala je predsjednica Kosova.

Ona je dodala da aneks za sprovođenje sporazuma za normalizaciju odnosa donosi mnogo neizvesnosti.

„Aneks je ostavio mnoge stvari nejasnim. Morala sam detaljno da razmotrim kako će se sprovoditi ostale tačke, kakve će onda biti kazne za nesprovođenje člana 4. od strane Srbije i još mnogo toga. EU je tolerisala kontinuirano odbacivanje Srbije, što mislim da kao pristup ugrožava proces dijaloga i mir u regionu, jer nekako podstiče Srbiju da proizvodi krizu za krizom“, rekla je Osmanijeva.

Podsjetiomo, član 4. evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa podrazumeva da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri