Politički analitičar

Politički analitičar Vehbi Kajtazi ocjenio je da bi vlast i opozicija na Koovu trebalo da imaju jedinstven stav prema Srbiji, odnosno prema dijalogu i po pitanju postizanja sporazuma, preneo je Klan Kosova.

"U situaciji u kojoj postoji razgovor sa Srbijom o postizanju sporazuma ne bi trebalo da postoje razlike između vlasti i opozicije - trebalo bi da postoji jedinstven odnos prema Srbiji, što je potrebno našoj zemlji“, rekao je sinoć Kajtazi u emisiji Rubikon.

On je konstatovao da se to nije bio slučaj u prošlosti, kao što nije slučaj ni sada.

Kajtazi je ocjenio i da dvojica opozicionih lidera, predsjednik PDK-a Memli Krasniqi i LDK-a Lumir Abdixhiku, nemaju moć u svojim strankama, zbog čega smatra da samo "glume predsjednike".

"Mislim da je opozicija prilično dobro odigrala svoju ulogu, iako imamo slabu opoziciju, po brojkama, i imamo dvije političke stranke koje vode mladi ljudi koji, kako ja to vidim, još uvijek ne uspevaju da imaju kontrolu unutar samih partija", rekao je Kajtazi.

Kako je rekao, ako Abdixhiku i posebno Krasniqi nemaju kontrolu u strankama, odnosno ako za zauzimanje pozicija po važnim pitanjima, moraju da konsultuju Thaçija i Veselija, koji su u Hagu, oni nemaju moć da odlučuje o temama poput dijaloga.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova