Neobičan diplomatski jezik

Novinar Baton Haxhiu navodi da je međunarodna zajednica postavila četiri uslova za vlast i opoziciju na Kosovu u pogledu očekivanja od dijaloga sa Srbijom.

Haxhiu ističe da se kriterijumi odnose na neobičan diplomatski jezik.

"Prvi, da ne pogrešim, citiram, da se podsjeti da je zapadna zajednica osnivač države Kosovo. Što znači da u ključnim trenucima procesa mišljenje zapadne zajednice treba da ima vrijednost. Drugo, odgovornost i nada u kompromise. Dakle, mišljenje Srbije ne bi trebalo da bude važno i Kurti ne treba da igra srpsku igru, već da ide sigurnije. Treće, uzdržite se od taktike i nepotrebnih javnih izjava i ozbiljno i konkretno se angažujte u ispunjavanju detaljnih očekivanja međunarodne zajednice u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština. I četvrti, samo za opoziciju, kaže da opozicija u Prištini ima puno pravo da se suprotstavi vlasti, ali ne bi trebalo da ugrozi strateške interese Kosova. Šta god međunarodna zajednica očekuje od vlasti, očekuje i od opozicije", objašnjava Haxhiu.

Haxhiu smatra da ova četiri uslova nemaju alternativu.

"Postavili su četiri uslova u okviru kojih i vlast i opozicija moraju da se kreću. Na neki način postoji molba da se ovaj sporazum zaključi, uključujući i Kurtijev komentar na tačku 16 za stvaranje ZSO. Posrednici u ovom trenutku teško razumiju unutrašnju bitku“, kazao je novinar Baton Haxhiu.