Koha

Dan nakon što se evropski emisar za dijalog Miroslav Lajčak sastao sa liderima opozicionih partija, stručnjaci za politička pitanja ukazali su na potrebu da vlast i opozicija na Kosovu govore jednoglasno u odnosu na Srbiju. Prema njihovim riječima, nedostatak jedinstva bi ugrozio ratifikaciju u Skupštini potencijalnog sporazuma koji bi mogao da bude postignut ovog mjeseca. Poznavaoci političkih pitanja iznijeli su potrebu da vlast i opozicija pokažu jedinstvo u odnosu na dijalog sa Srbijom.

Oni su ocijenili da u sadašnjoj situaciji kada je Srbija pod pritiskom Zapada i zbog odnosa sa Rusijom, politički spektar treba jednoglasno da iskoristi situaciju za postizanje najpogodnijeg sporazuma za Kosovo.

Politički analitičar Shkumbin Beqiri je istakao da bi Vlada trebalo da uzme u obzir i primjedbe koje opozicija ima na evropski plan, kako bi potencijalni sporazum imao mogućnost ratifikacije, ali i implementacije.

"Vlast na Kosovu i političke stranke opozicije moraju da postignu opšti konsenzus u vezi sa ovim pitanjem kako bi Kosovo bilo predstavljeno sa stavom, koji prije svega ima neosporan legitimitet u zemlji, a istovremeno, omogućava primjenu sporazuma na način koji ne ugrožava ustavni poredak na Kosovu“, rekao je Beqiri.

Dvije najveće opozicione stranke, Demokratska stranka i Demokratska savez, izjasnile su se protiv sadržaja Evropskog plana, koje su, prema riječima stručnjaka za politička pitanja Ylla Hoxhe, dovele dijalog do kraja.

"Vidjeli smo, procesi koji su išli zajedno u prošlosti su bili mnogo mirniji i mnogo korisniji. Procesi od Brisela pa nadalje, nažalost, nisu izgradili konsenzus i bili su beskorisni i neefikasni. Nisu dali rezultate. Nadam se da će doći do osvrta i Vlade i opozicije, kako bismo sljedeći put od sada krenuli zajedno“, rekao je Hoxha.

U međuvremenu, predavač političkih nauka Dorajet Imeri rekao je da će nedostatak jedinstva onemogućiti ratifikaciju potencijalnog sporazuma u ​​Skupštini.

"Stavovi opozicionih partija su veoma važni u pregovaračkom procesu jer znate da sporazum onda mora da prođe kroz Skupštinu Kosova da bi se ratifikovao i da ako PDK i LDK zadrže negativan stav prema sporazumu, za šta sumnjam da će zauzeti negativan stav, onda se o ovom sporazumu ne može glasati u Skupštini Kosova i samim tim je nevažeći“, izjavio je on.

Evropski emisar za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak sastao se u petak sa liderima opozicionih partija i rekao da ga ne brine njihov stav o Evropskom planu.