15 postojećih modela

Specijalni izaslanik za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je sinoć da će Zajednica srpskih opština, kao jedan od očigledno ponovljenih zahtjeva međunarodne zajednice, biti formirana, na osnovu nekog od 15 postojećih evropskih modela, ali da ona trenutno nije na dnevnom redu dijaloga, preneo je Reporteri.

"To trenutno nije na dnevnom redu dijaloga”, rekao je Lajčak za ATV.

Lajčak je rekao da Upravljački tim prvo treba da iznese prijedlog za ZSO, a zatim da se razgovara o kritikama koje imaju obe strane.

“To je jasno navedeno u sporazumu iz 2013. Upravljački tim je taj koji mora da iznese prijedlog i onda obe strane imaju priliku da daju svoje kontra-prijedloge i komentare, a to je proces u kojem su Kosovo i Srbija ravnopravni partneri. Evropska unija će se postarati da ono oko čega smo se dogovorili, bude u skladu sa evropskim standardima i vrednostima“, naveo je Lajčak.

On je preneo i da je premijeru Albinu Kurtiju izneo 15 evropskih modela struktura sličnih ZSO, koji bi, kaže, mogli da posluže kao inspiracija za to kako će ZSO funkcionisati na Kosovu.

"Nema razloga za strah. Izneo sam Kurtiju 15 evropskih modela i nijedan od njih nije doveo do disfunkcije u državama koje su te modele primjenile. Nijedan od tih modela nema ništa slično Republici Srpskoj. Važno je da Kosovo i Srbija potpišu to, što će biti usaglašeno sa dva dokumenta, iz 2013. i 2015. godine“, zaključio je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri