Normalizacija odnosa

Premijer Kosova Albin Kurti izrazio je spremnost za potpisivanje Sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, tokom sastanka koji bi se trebao održati 18. marta u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji.

On je to izjavio tokom sastanka u Prištini s Miroslavom Lajčakom, izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije.

"On [Kurti] je izrazio očekivanje da će Evropska unija, svojim službenim potpisom na sljedećem sastanku, raditi na uspješnom završetku procesa Sporazumom za normalizaciju", navodi se u saopćenju Ureda premijera.

U međuvremenu, Lajčak je rekao medijima da je imao "konstruktivan, važan i vrlo plodonosan" sastanak s Kurtijem.

Lajčak je nakon sastanka s Kurtijem rekao da je svrha njegovog dvodnevnog posjeta čuti stav Kosova u vezi s evropskim prijedlogom za normalizaciju, o čemu su se strane složile na sastanku 27. februara, kako bi na sljedećem sastanku u Ohridu strane mogle poduzeti sljedeći korak, finaliziranje sporazuma.

"Glavna svrha ovog posjeta je dobiti informacije o tome kako Kosovo vidi provedbu i ovaj sastanak je ispunio moja očekivanja u tom kontekstu. U ponedjeljak i utorak ću biti u Beogradu s istim ciljem, da čujem iz Srbije kako oni vide provedbu tog dokumenta", rekao je Lajčak.

"Nadamo se da ćemo uspjeti imati dokument oko kojeg će se strane dogovoriti 18. marta u Ohridu. Za sada je nemoguće reći više", naglasio je Lajčak govoreći pred novinarima u Prištini.

Prema Lajčaku, EU je fokusirana na ono što je nazvao "drugim korakom" koji se tiče finalizacije provedbenog plana, za koji je rekao da će se, kada bude završen, prijeći na sljedeći korak, a to je formalizacija.

"O tome ćemo razgovarati u Ohridu, ali cilj je finalizirati mapu puta za provedbu", naglasio je.

Prema riječima visokog evropskog dužnosnika, u ovoj fazi potrebno je znati korake i rokove kako će se implementirati evropski prijedlog, koji ima za cilj dovesti strane do konačnog, pravno obvezujućeg sporazuma.

"U protivnom će [evropski prijedlog] biti samo politički obvezujući dokument, ali ne i službeno", rekao je Lajčak.

Tokom posjeta Prištini Lajčak se prvo sastao s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

Prema saopćenju za javnost, Osmani je tokom sastanka rekla da plan provedbe evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije treba biti u duhu "nepovredivosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnosti i funkcionalnosti države Kosovo".

Osmani je također rekla da je Kosovo konstruktivno u dijalogu sa Srbijom i da ostaje angažirano u ovom procesu, "ponavljajući da konačnu riječ o sporazumu treba dati Skupština Kosova u skladu s ustavnim procedurama", navodi se u saopćenju predsjednice Kosova.

Tokom boravka u Prištini, Lajčak će se sastati i s predstavnicima opozicijskih stranaka i međunarodne zajednice.

Lajčakov posjet Prištini i Beogradu uslijedio je nakon sastanka 27. februara, kada su premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatili evropski plan za normalizaciju odnosa.

Nositelji dijaloga također su izrazili spremnost da rade na planu realizacije ovog prijedloga.

Nova runda dijaloga trebala bi se održati 18. marta u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, a prema EU-u sada je glavni cilj da strane postignu dogovor o planu i modalitetima provedbe evropskog prijedloga.

Unatoč prihvaćanju plana, koji je prvobitno dostavljen Kosovu i Srbiji prošle godine, Kurti i Vučić nisu potpisali dokument na sastanku 27. februara.

Kurti je izjavio da je spreman potpisati evropski prijedlog - Sporazum o normalizaciji između Kosova i Srbije. No, prema njegovim riječima, srpska strana nije imala tu spremnost.

Dužnosnik Evropske unije, tokom susreta s novinarima 2. marta u Bruxellesu, rekao je da Kosovo i Srbija trebaju potpisati kao zasebne dokumente Evropski prijedlog - Sporazum o normalizaciji između Kosova i Srbije i aneks ili plan provedbe.

EU je priopćila da će Lajčak posjetom Kosovu i Srbiji pomoći stranama da završe razgovore o planu provedbe evropskog prijedloga.

Evropski blok saopćio je kako očekuje da će rad na provedbi prijedloga biti dovršen prije sljedećeg sastanka Evropskog vijeća, koji će se održati 23. i 24. marta.

Evropski prijedlog ima za cilj dovesti strane do sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Dokument od 11 članova - koji je EU objavio 27. februara - ne spominje posebno uzajamno priznanje, za koje je Vlada Kosova rekla da bi trebalo biti u središtu konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Međutim, članak 2. prijedloga navodi da strane moraju poštivati međusobnu neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet.

Prijedlog uključuje i obvezu stranaka da poštuju sve dosad postignute dogovore u dijalogu za normalizaciju odnosa, kao i obvezu da jedna drugu ne ometaju u integracijskim procesima.

Ovaj dokument, koji je izvorno bio poznat kao francusko-njemački prijedlog, također ima potporu Sjedinjenih Američkih Država.

Kosovo i Srbija od 2011. godine vode pregovore za postizanje pune normalizacije odnosa uz posredovanje EU. No, strane imaju različite poglede na konačni sporazum.

Dok Kosovo inzistira na međusobnom priznanju, Srbija traži kompromisno rješenje, ne navodeći o kakvom se kompromisu radi.