Jasan zahtjev

Profesor međunarodnog prava sa Kembridža Marc Weller kaže da je evropski prijedlog još jedan korak napred ka glavnom cilju a to je postizanje konačnog sporazuma.

On je dodao da iako glavni zahtjev Kosova ostaje priznanje, niko nije očekivao da će to biti realizovano u februaru ili martu ove godine.

"Postoji još put koji treba da se pređe. Kosovo ima pravo da vrši pritisak na putu do konačnog sporazuma. Jasno je da je Evropska unija tražila da Srbija može da postane članica EU samo ako se postigne ono što se zove sveobuhvatan, konačni, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom“, dodao je Weller.

Na pitanje da li je potrebna bojazan da bi tačka 7. francusko-njemačkog plana mogla dovesti do stvaranja Republike Srpske, Weller je rekao da je to veoma loš primjer.

“Republika Srpska je veoma loš primjer koji nikada nije trebao biti prihvaćen u tom obliku jer je zapečatilo raspad Bosne i Hercegovine. Tako nešto nije ni predloženo u tačkama Sporazuma postignutog 2013. godine u vezi ZSO”, kaže Weller.

Dodaje da je Kosovo u pravu što insistira na tome da ne dođe do stvaranja trećeg nivoa vlasti na Kosovu.

“Upravo je tu koristan ovaj novi sporazum, jer pojašnjava da je riječ o Zajednici u kojoj opštine koje sarađuju u nadležnosti već jesu opštine, pa im se stoga ne dodaje nikakva druga nadležnost osim mogućnosti koordinacije”, rekao je Weller.

Weller dodaje da se od Srbije traži nešto veoma teško, da treba da izbaci dio iz Ustava kojim se tvrdi da je Kosovo njen sastavni dio i da treba da prizna Kosovo.

"Dakle, veliki ustupak mora doći iz Srbije, a to je veoma, veoma teško. S druge strane, da bi se nastavila ova neravnoteža u korist Kosova, Kosovo mora konstruktivno učestvovati u pregovorima”, dodao je Weller.

Weller je dalje rekao da ako se Kosovo konstruktivno angažuje u svim dijelovima ovog prvobitnog sporazuma na putu ka potpunoj normalizaciji, onda Srbija ne može da se sakrije iza argumenta da Kosovo koči proces i da, prema njegovim riječima, pitanje priznanja još uvijek nije postavljeno u diskusijama.

“Dobra stvar koja se dogodila je da se EU i SAD sjećaju pisma predsjednika Bidena i potvrdili da je cilj generalno puno priznanje. Oni to nazivaju pristupom koji je usmjeren na prepoznavanje daljih pregovora o normalizaciji. Tako da je ovo zapravo od velike pomoći. I ovo je zaista bio prvi put da je to tako jasno rečeno“, rekao je Weller.

Marc Weller je bio dio tima koji je savjetovao Ibrahima Rugovu početkom 90-ih, deo albanskog tima u Rambujeu i u procesu pred Međunarodnim sudom pravde, a bio je i u pratnji premijera Albina Kurtija tokom posljednje runde pregovora u Briselu.