Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku kaže da je član 7 prijedloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova više od Zajednice srpskih opština, prenosi Koha.

Prema njenim riječima, tim članom se daje autonomija Srbima, a mijenja i Ahtisaarijev paket, kroz status Srpske pravoslavne crkve.

U intervjuu za "Kosova press", Çitaku je rekla da je premijer Albin Kurti napravio pogrešne računice u dijalogu, nastavljajući održavanje status kvo situacije sa Srbijom, i dodala da nema konkretnih koristi za Kosovo od dogovorenog sporazuma sa Srbijom.

"Član 7 mijenja sveobuhvatni paket Martyja Ahtisaarija, paket na kome je izgrađen ustavni i pravni poredak na Kosovu. Prvo, govori o autonomiji za Srbe Kosova, a novi element je pitanje Srpske pravoslavne crkve. Vjerujemo da je ovo pitanje veoma dobro riješeno Ahtisaarijevim paketom i postojećom zakonskom infrastrukturom na Kosovu. Tendencije su da se stvori etnicitet sličan onome što smo vidjeli u Crnoj Gori i jasno je da je premijer saglasan po ovom pitanju. Tačka 11 govori o implementacionom aneksu i jasno je da su se strane i po ovom pitanju složile, Autonomija prevazilazi ZSO, nema sumnje. Za sprovođenje sporazuma za ZSO postoji poseban član u dokumentu", rekla je Çitaku.

Çitaku je čak dodala da u sporazumu nema elementa koji bi podrazumevao de fakto priznanje, a još manje de jure priznanje.

"U de fakto obliku, Srbija je priznala Kosovo od 1999. godine, Srbija ne vlada nad Kosovom. Srbija je prihvatila naše putne isprave, zar zaboravljate da imamo sporazum o integrisanom upravljanju granicom. Ne postoji granica sa zemljom koju smatrate uslovno svojom. U ovom sporazumu nema novog elementa koji bi podrazumevao de jure ili de fakto priznanje. Jedina novost je to što su se dvije strane obavezale da će se dijalog nastaviti, a koliko će se nastaviti i koliko će godina Kosovo izgubiti u ovom procesu ostaje da se vidi", rekla je Çitaku.

Prema njenim riječima, Kurti je svojim pogrešnim ponašanjem degradirao proces dijaloga sa Srbijom.

"Sada ćemo imati novi status kvo, premijer je napravio pogrešnu računicu, mislio je da će ponovno otvaranje starih sporazuma promjeniti format dijaloga i rezultat. Ali, nažalost, on je to samo degradirao i danas imamo sporazum koji će doneti novi status kvo, ali time nije završen proces dijaloga sa Srbijom", dodaje Çitaku.

Çitaku takođe dovodi u pitanje potencijalne koristi Kosova u međunarodnoj areni nakon sporazuma.

"Nije bilo ništa konkretno u tom nacrtu dogovora o mogućim koristima Kosova u ovom procesu. Rečenica da Srbija neće kočiti Kosovo u evropskim integracijama, postojala je i u prethodnim sporazumima. Ali ono što sprečava Kosovo u evropskim integracijama nije Srbija, već pet zemalja EU koji ga ne priznaju. Ono što sprečava članstvo Kosova u UN nije Srbija, već Rusija i Kina, koje imaju pravo veta", navela je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore