Još jedan izazov

Biro za borbu protiv terorizma State departmenta navodi da su na Kosovu za terorističke akte niske kazne, a kao još jedan izazov označavaju reintegraciju i rehabilitaciju stranih terorističkih boraca i članova porodica, prenosi Klan Kosova.

U najnovijem Izvještaju o terorizmu, koji pokriva 2021. godinu, Biro za borbu protiv terorizma State Departmenta kaže da Vlada Kosova priprema novu kombinovanu strategiju za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i akcioni plan za 2023-2027.

U Izvještaju se navodi i da mnogi Kosovari ostaju u logorima, zatvorima ili su nestali na bojnom polju u Siriji, a da izazov ostaje niska kazna na Kosovu za terorističke akte, kao i reintegracija i rehabilitacija stranih terorističkih boraca i članova porodica.

Kada je u pitanju 2021. godina, u Izveštaju se navodi da nije bilo prijavljenih terorističkih incidenata, kao i da je kosovski zakonodavni okvir adekvatan za krivično gonjenje pojedinaca osumnjičenih da su počinili ili pomagali terorističke aktivnosti ili učestvovali u stranim ratovima.

"Blage kazne, prevremeni ili uslovni otpust iz zatvora i nedostatak organizovanog nadzora posle zatvora ostaju izazovi. Kosovo je održalo svoje obećanje dato u Bijeloj kući 2020. da će povećati bezbjednost i kontrolu granica kako bi se zaustavilo putovanje terorista. Kosovo je u potpunosti označilo Hizbolah kao terorističku organizaciju i radi na usvajanju Zakona o ciljanim finansijskim sankcijama", dodaje se.

Kroz učešće u programu pomoći u borbi protiv terorizma State departmenta, Policija Kosova je obučena u istragama protiv terorizma i identifikaciji i konfiskaciji digitalnih dokaza i dobila je grantove za pripadajuću opremu.

Mentorstvo iz SAD ojačalo je kapacitete sudija i tužilaca i pomoglo u povećanju saradnje između Policije Kosova i Popravne službe, posebno Popravne obavještajne jedinice (KUI).

U kosovskim zatvorima ne postoje prilagođene intervencije za radikalizovane zatvorenike – kao što su kognitivna bihejvioralna terapija, mentorstvo ili alati za strukturirani dijalog, navodi se u Izvještaju i dodaje da nema sredstava za nastavak praćenja osuđenika za terorizam nakon njihovog puštanja iz zatvora.

Takođe, prema Izvještaju, Kosovu nedostaju kapaciteti i resursi posvećeni dugoročnoj reintegraciji sirijskih povratnika i deradikalizaciji lokalnih ekstremista, a vlasti zavise od programa koje vode donatori.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova