Sastanak u Briselu

Informativna služba Vlade Kosova saopštila je da će se naredni sastanak u okviru procesa dijaloga biti održan u martu.

U saopštenju se podsjeća da je premijer Kosova Albin Kurti, juče je u Briselu, na poziv Visokog predstavnika Evropske unije, održao šesti sastanak na visokom nivou u okviru procesa dijaloga.

"Prije početka zvaničnog sastanka sa visokim predstavnikom EU Borrellom, premijer Kurti je održao sastanak sa zamjenikom pomoćnika sekretara Sjedinjenih Država za evropska i evroazijska pitanja i istovremeno specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Država Amerika za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom. Sa njim je razgovarao o očekivanjima od sastanka. Premijer je zahvalio Escobaru za podršku i angažovanje Sjedinjenih Američkih Država u procesu dijaloga" navodi se u saopštenju.

Tokom jučerašnjeg dana, nakon bilateralnog sastanka sa visokim predstavnikom Borelom i emisarom EU Miroslavom Lajčakom, održan je trilateralni sastanak.

"Premijer Kurti je izrazio spremnost da potpiše Osnovni sporazum između Kosova i Srbije, koji je predložila Evropska unija, a uz podršku Njemačke, Francuske, Italije i Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, srpska strana je odbila da potpiše", ističe se u saopštenju.

Na trilateralnom sastanku dogovoreno je da tekst predloga EU ostane nepromjenjen, iako se Srbija još nije pokazala spremnom da ga potpiše. Strane će početi pregovore o planu implementacije, tvrdi se u saopštenju.

"Ovaj plan treba da sadrži konkretne detalje i da bude sveobuhvatan, da obezbjedi efektivnost u implementaciji i da bude poređan na uravnotežen način."

Sinoć postignuti sporazum je između strana koje se međusobno priznaju kao ravnopravne, a postignut je na osnovu poštovanja suverene ravnopravnosti država, poštovanja njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta

"Sporazum, između ostalog, obezbjeđuje međusobno priznavanje dokumenata i državnih simbola između Kosova i Srbije, uspostavljanje stalnih misija i garantuje da nijedna strana ne predstavlja niti nastupa u ime druge u međunarodnoj sferi. Ovim sporazumom Srbija se takođe obavezuje da neće ometati niti se protiviti članstvu Republike Kosovo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji," zaključuje se u saopštenju.