Diskusija, iznošenje ideja...

Američki profesor Daniel Serwer istakao je da, ukoliko evropski prijedlog ne ostavlja prostor za diskusiju i iznošenje ideja, onda nema smisla, dodajući da ni sam dijalog, a ni dogovor ne bi imali smisla ukoliko je situacija "uzmi ili ostavi".

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kazao da će se u Briselu razgovarati samo o načinu i planu primjene sporazuma, kao i da se neće pregovarati o evropskom prijedlogu, a Serwer navodi da ako je to tačno, onda je iznenađujuće što nisu uzeti u obzir prijedlozi premijera Albina Kurtija za Zajednicu srpskih opština.

"To je odbacivanje uslova premijera", kazao je Serwer za televiziju Dukadjini dodajući da smatra da je Kurti dobro prošao kada je predložio šest uslova za osnivanje Zajednice srpskih opština.

Prema njegovim riječima, to bi pomoglo da se diskusije fokusiraju.

"I dalje mislim da nam je potreban prijedlog Prištine za Zajednicu srpskih opština. Možda to nije rješenje, ali bi pomoglo da se diskusija fokusira“, rekao je Serwer.

Što se tiče pitanja ZSO, međunarodni pritisak je posebno pojačan u posljednje vrijeme, a zbog toga što je proces dijaloga već došao u završnu fazu.

Kurti je više puta javno odbacio osnivanje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, što je dovelo do  povećanja međunarodnog pritiska na Prištinu, posebno od strane glavnog partnera Kosova, SAD.

Komentarišući to što se američki državni sekretar Antony Blinken nije susreo sa Kurtijem u Minhenu, Serwer kaže da je to bilo namerno i da predstavlja poruku Kurtiju.

Na pitanje da li će sporazum Kosova i Srbije donijeti mir, ako ne dođe do međusobnog priznavanja, Serwer kaže da "postoje međufaze koje bi bile vrijedne", ali da je "mir nešto što se mora proizvesti u stavovima unutar Srbije".

"Ne vidim znakove tih stavova”, kazao je Serwer.