Kao konsultanta

Novi predsjednik Upravnog odbora slovenačke elektroprivredne kompanije GEN-I Maks Helbl priznao je slovenačkom javnom servisu da je filijala ove kompanije u Beogradu platila ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja kao konsultanta, prenosi Reporteri.

Helbl je otkrio da je ambasador kompaniji GEN-I davao brojne operativne savete, "zbog poznavanja političke situacije na Zapadnom Balkanu", piše Reporteri.

„Berishaj nam je dao važane savjete. To je osoba koja ima određeni nivo povjerenja u javnosti, ima i saznanja o političkoj situaciji u regionu, na osnovu svog znanja može da pruži neophodne informacije za tržišta Kosova, Crne Gore i Albanije“, naveo je Helbl.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je da pravosudne institucije moraju da istraže činjenice da li je ambasador Berishaj zaista umješan u poslovanje kompanije GEN-I na Balkanu. U izjavi za Ekonomiju onlajn Konjufca je rekao da će kosovske institucije, kada se to dokaže, preduzeti mjere protiv Berishaja. Dodao je da je više puta tražio dokaze o Berishajevim aktivnostima, ali da još ništa nije dobio.

„Treba pravosudne institucije da izađu i kažu da je Martin Berishaj počinio zločine i krivična djela. Do tada vas pozivam da iznesete sve činjenice, ali u saradnji sa svim zemljama na koje se to odnosi i sve što pokazuje bilo kakav dokaz. Za sada nemamo ništa. Onog trenutka kada dobijemo dokaze, vjerujem da će Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova reagovati”, rekao je Konjufca novinarima.

Izvor: Kosovo online/Reporteri/Ekonomia online