Stagnacija

Nerasvjetljavanje sudbine nestalih i dalje je jedna od najvećih rana, poručio je rukovodilac resorne kancelarije za nestala lica u regionu Mitrovice Bajram Qerkini, prenosi Gazeta express.

Qerkini je za Front onlajn rekao da je proces nestalih osoba blokiran 15 mjeseci.

"Kada se razgovara o konačnom sporazumu za nestale nemamo informaciju o čemu će se tamo razgovarati. Čak 15 mjeseci je proces blokiran i o tome nema razgovora. Mi članovi porodice i naše udruženje smo u gustoj magli, nemamo nikakvih informacija“, rekao je Qerkini.

Qerkini je za pitanje nestalih okrivio Kurtijevu vladu.

Prema njegovim riječima, otkako je Pokret Samoopredjeljenje preuzeo mandat, proces nestalih je stagnirao.

"Od kada je PS preuzeo mandat, rekao je da će u Briselu pitanje nestalih osoba biti broj 1 i nije preduzeo nikakve korake, PS je stagnirao proces rješavanja pitanja nestalih osoba“, kaže Qerkini.

Bajram Qerkini je izjavio da ne znaju kada će se nastaviti nova iskopavanja.

"Postoje lokacije za koje je dokazano da postoje i nisu otkopane, izvršili su neke izmjene, ali gdje bi trebalo, nisu dali rezultate, kada će sada biti iskopavanja nismo obavješteni i ne znamo šta se sprema vezano za ovo pitanje. Vladina komisija za nestale, grupa za dijalog, svi su se oni osvetili nama, porodicama, i ostavili nas u konfuziji i raznim manipulacijama da ne znamo kakav program vladina komisija ima u budućnosti“, rekao je Qerkini.

Nakon završetka rata na Kosovu 1999. godine nestalo je 6.500 ljudi.

Većina njih pronađena je kao rezultat ekshumacija u masovnim grobnicama na Kosovu i u Srbiji.

Izvor: Gazeta express/Front online