Ne zna se koje

Zamjenik premijera Besnik Bislimi rekao je danas da je Evropska unija imala primjedbe na dva od šest uslova koje je za formiranje Zajednice srpskih opština izneo premijer Albin Kurti, ali nije rekao na koje se uslove odnose ti komentari. Bislimi je naveo da bi to trebalo da kaže predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, prenosi Gazeta express.

"Šest uslova koje je Kurti izneo su zapravo preduslovi koji pokazuju da može da se razgovara o naprednom mehanizmu za zaštitu manjinskih prava. EU ima dva komentara, a koji su možete pitati gospodina Lajčaka kada dođe u Prištinu“, rekao je Bislimi novinarima.

Premijer Albin Kurti je prošle nedjelje izneo šest uslova kroz koje je rekao da prihvata osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Bislimi je rekao i da evropski plan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, odnosno francusko-njemački, znači "de fakto" priznanje dvije države, prenosi Koha.

Bislimi je na konferenciji za novinare rekao da je premijer Albin Kurti na posljednjem sastanku sa emisarom EU Miroslavom Lajčakom razgovarao samo o evropskom prijedlogu, a ne i o sporazumima postignutim u dijalogu.

"Platforma prikazuje samo principe, dok o svemu u vezi sa njenom implementacijom treba da razgovaraju dve strane u Briselu kao o implementacionom aneksu. Francusko-njemački plan pokazuje osnovni okvir, koji podrazumeva 'de fakto' priznanje dvije države, dok će se u Briselu razgovarati o redosljedu koraka, odnosno koji sporazumi više nisu važni, koje bi trebalo modifikovati, a koje treba primjeniti i kako ih implementirati”, rekao je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Ekspres/Koha