Lider PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi istakao je da je premijer Kurti prihvatio prijedlog, a da nikada nije rekao građanima šta on sadrži, prenosi Ekonomija onlajn.

Krasniqi je naveo da je Kurti dao smernice za sporazum tajno, bez ikakve transparentnosti, ostavljajući mnoga pitanja, do kojih je građanima stalo, bez odgovora.

"Gdje su bili njegovi uslovi? Koji je od njih ispunjen, a koji nije? Da li su uslovi Srbije uključeni u ovaj plan? Da li je to u skladu sa Ustavom Kosova i da li je dio osnivanja Zajednice srpskih opština? Prije svega, da li sporazum podrazumeva međusobno priznanje?", upitao je Krasniqi.

Dodao je i da je PDK odavno jasno stavila do znanja kojih pet osnova očekuju od potencijalnog sporazuma sa Srbijom.

"Sve manje od toga je veliki gubitak za Kosovo, za koji će jedini odgovoran biti Albin Kurti", rekao je Krasniqi.

Na Kurtijevu izjavu, reagovala je i potpredsjednica PDK, nekadašnja ambasadorka Kosova u SAD, Vlora Çitaku, poručujući da Kosovo može da prihvati sporazum tek nakon glasanja u Skupštini.

"Premijer je rekao da smo prihvatili prijedlog. Ne, možda mislite na sebe i Bislimija. Kosovo prihvata sporazum nakon što ga izglasa u parlamentu“, napisala je Çitaku na Facebooku.

Ona je navela da Kurti mora da dođe u Skupštinu i da razjasni dve stvari - da li sporazum sadrži međusobno priznanje i da li će se poštovati odluka Ustavnog suda o osnivanju Zajednice srpskih opština.

„Radije ne bih da govorim o šest uslova o kojima se trubi u Skupštini“, dodala je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online