Stav opozicije

Predstavnici opozicionih partija na Kosovu pred sutrašnji očekivani dolazak Miroslava Lajčaka u Prištinu izražavaju mišljenje da po pitanju ZSO Vlada Kosova treba da koordinira stavove sa SAD, piše Koha.

"Vlada mora da ima alternativu, mora da održava partnerstvo sa međunarodnim prijateljima, sa SAD i EU. Mora da bude i poštena i transparentna prema građanima Kosova. Mislim da Kurtijev stav nije iskren što se tiče ZSO", rekao je poslanik PDK Hajdar Beqa.

Poslanica LDK Rezarta Krasniqi rekla je da posao formiranja ZSO ostaje premijeru da ga obavi, pošto on ima 51 odsto glasova.

"Takođe, premijer mora da bude oprezan u odnosu na SAD, jer smo zahvaljujući njima tu gdje smo. LDK je podržavao premijera u integracionim procesima, ali uvijek onim procesima kada su bili u dogovoru sa SAD i EU", rekla je Krasniqi.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj ocjenila je da tvrdoglavost premijera Albina Kurtija nije dobar put.

"Sa ovakvim tvrdoglavim postupcima i sa svojim populizmom, ne znam kuda hoće da vodi... Predložen je nacrt, Vlada treba da sedne, analizira i vidi da li je u duhu Ustava Kosova", kaže Kadrijaj.

Koha podsjeća da su SAD i Evropska unija nedavno pojačale pritisak na Kurtijevu vladu da formira ZSO, a da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar insistirao na sprovođenju te obaveze, rekavši da druga mogućnost ne postoji.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore