Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK) Xhavit Haliti izjavio je da bi kosovske institucije trebalo da vjeruju međunarodnim predstavnicima, kada je riječ o Zajednici srpskih opština, uz ocjenu da ambasadori i drugi predstavnici njihovim izjavama ne žele da zavaraju Kosovo.

Komentarišući sastanak u Ambasadi SAD u Prištini, o ZSO, Haliti je rekao da je situacija veoma ozbiljna, jer se po tom pitanju vodi "bitka nepismenih", preneo je Reporteri.

On je dodao da treba uspostavitu ZSO, jer, kaže, Kosovo ima garancije EU i SAD da zajednica neće imati izvršna ovlašćenja.

"Još nismo videli zvaničan nacrt. Što se tiče poziva, sve stranke su ga dobile, PDK je poslao svoje predstavnike, ali predsjednik stranke nije otišao. Što se tiče ZSO, ja ne vodim politički rat kada je Kosovo u pitanju, ali imamo veoma ozbiljnu situaciju, bitku politički nepismenih koji se ne razumeju u politiku“, rekao je Haliti.

Naveo je da on vjeruje Amerikancima, i da vjeruje da nema potrebe da se sporazum ne potpiše i da se ne napravi Statut ZSO, u skladu sa onim što su rekli specijalni američki izaslanik za Balkan Gabriel Escobar i američki ambasador Jeff Hovenier.

Haliti tvrdi i da je Albin Kurti ignorisao jučerašnji sastanak u američkoj ambasadi, kao i da o ZSO treba razgovarati sa državnim institucijama.

„Vlada Kosova, uključujući i Kurtija, ignoriše jučerašnji sastanak i nema pokušaja da se komunicira unutar institucija. Prva institucija u kojoj treba razgovarati je parlament. Prepreka smo sami sebi, a ne neko drugi", rekao je Haliti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri