Upao u zamku Srbije

Bivši ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj ocjenio je da je premijer Albin Kurtij demagog i da nema jasan stav francusko-njemačkom planu za dijalog Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoxhaj je dodao i da je Kurti pokušao da izbjegne dijalog baveći se tehničkim pitanjima.

"Mislim da je premijer Kurtija veliki demagog. Mislim da gospodin Kurti treba veoma ozbiljno da shvati francusko-njemački plan i da se bori diplomatskim aktivnostima, uz uslov obostranog priznavanja između Kosova i Srbije, a članstvo Kosova u UN treba da bude naš zahtjev", rekao je Hoxhaj.

Hoxhaj smatra da je članstvo Kosova u NATO moguće i da bi međunarodni partneri Kosova trebalo da obezbjede taj put.

"Ali i naši partneri moraju biti ozbiljni sa Kosovom. Ako ne mogu da izvrše dovoljan pritisak da Srbija prizna Kosovo, mislim da naši partneri mogu da ponude Kosovu brz i ubrzan put ka članstvu u NATO“, kaže Hoxhaj.

Što se tiče odluke o registarskim tablicama i izborima u četiri opštine sa srpskom većinom, Hoxhaj kaže da je Kurti upao u zamku Srbije.

"Ono što se desilo prošle godine i nekoliko puta sam rekao premijeru Kurtiju je da je upao u zamku Srbije. Kada su naši partneri tražili da se odluka o registarskim tablicama odloži, tražili su da se izbjegne situacija od 5. novembra, koja je stvorila potpuni institucionalni vakuum na sjeveru. Nikada nije bilo niže tačke prisustva države u ovom dijelu Kosova, predaje suvereniteta Kosova, kao što je to učinio Albin Kurti sa greškama tokom prošle godine“, rekao je Hoxhaj.

Hoxhaj je kritikovao i Kurtijev pristup dijalogu sa Srbijom i dodao da je on pokušao da se bavi tehničkim detaljima.

"Pokušao je da izbjegne dijalog i nije hteo da se bavi konačnim dogovorom i pokušao je da se bavi posebnim temama, registarskim tablicama i drugim tehničkim temama. Zato je naš stav tokom 2022. godine bio da se ne bavi posebnim sporazumima koji su tehnički, već da se fokusira na veliki sporazum o međusobnom priznavanju, a francusko-njemački plan je bio dobra prilika, a da se ne naruši teritorijalni integritet Kosova, na način na koji je povređen i snažno narušen na sjeveru u novembru prošle godine. Sada će se vidjeti koliko će uspjeti da vrati situaciju od 4. novembra 2022. sa izborima koji moraju da se održe u aprilu ove godine“, kazao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online