Predsjednik Albanije

Predsjednik Albanije Bajram Begaj organizovao je u Palati brigada u Tirani tradicionalni prijem povodom početka Nove godine sa koga je poručio da su Albanci faktor mira na Balkanu, prenosi Reporteri.

Begaj je dodao da su Albanci narod sa mnogo kvaliteta i istakao da u Albaniji ne zaboravljaju "žrtvu Kosova".

"Albanci su narod sa mnogo kvaliteta i na svako razumijevanje reaguju sa razumevanjem. Albanci su faktor mira na Balkanu i ne zaboravljamo žrtvu Kosova. Nemam namjeru da prećutno prelazim preko opasnosti koja je do pre nekoliko dana pretila Balkanu od provokacija sa barikadama na sjeveru Kosova. Ne mogu da kažem da li je provokacija barikadama koje su postavili elementi sa zločinačkom prošlošću i pokušajima aktivne intervencije na teritoriji Kosova od strane Srbije povezana sa logikom agresije sličnom scenariju u Ukrajini", rekao je Begaj.

Begaj je dodao da Albanija podržava dijalog Kosova i Srbije, ali da ne "zaboravlja ko je agresor".

"Albanija će biti osjetljiva, ali razborita, u podršci dijalogu, ali veoma oprezna prema integritetu kosovske države. Snažno podržavamo dijalog Srbije i Kosova, ali nismo zaboravili ko je agresor i ko je na koga izvršio agresiju. Ne zaboravljamo patnje i žrtve kosovskog naroda. Vladi napaćenog naroda, koja nikada nije čula izvinjenje sa druge strane, teže je da sjedne za sto za dijalog", rekao je Begaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri