Bivši ministar spoljnih poslova

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj poručio da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane države Togo neuspjeh spoljne politike Kosova.

Hoxhaj je u objavi na Facebooku podsjetio da je Togo priznao Kosovo 2. jula 2014. godine, nakon njegove posjete kao ministar spoljnih poslova 20. januara 2014. godine.

"Kada država na bilateralnom nivou povuče priznanje nezavisnosti i suvereniteta, kao juče Togo, donošenjem političke odluke, prenošenjem pisanog stava kroz verbalnu notu i izdavanjem javnog saopštenja u Beogradu, to je udarac u srce međunarodne zajednice, položaj naše države i skandal neuspele spoljne politike Kosova", naveo je Hoxhaj.

Hoxhaj dodaje da Srbija svuda vodi žestoku kampanju protiv Kosova, dok niko iz Kurtijeve vlade ne posjećuje zemlje koje su priznale nezavisnost, niti održava redovnu diplomatsku komunikaciju sa ovim državama, niti niko ih ne zove na telefon, ne znaju ni gdje su na mapi, koje zastave imaju ni kako im se zovu glavni gradovi.

"Oni nemaju ni strategiju ni planove u ovom diplomatskom ratu protiv Srbije, već joj se predaju i potpuno joj se potčine. Dok sam bio ministar inostranih poslova, 115 zemalja je zvanično priznalo Kosovo. Vlada danas mora da razjasni da li su neka priznanja skinuta sa Kosova. To ima veze sa vitalnim interesom Kosova i za ovaj neuspjeh odgovornost snose predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova", napisao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online