Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku na konferenciji za medije optužila je Kurtijevu vladu za tri velika skandala posljednjih dana, prenosi Ekonomia onlajn.

Çitaku je rekla da Albin Kurti kao premijer nastavlja da bezuslovno štiti ambasadora Berishaja, narušava uspomenu na OVK i hvali Olivera Ivanovića, a optužila ga je i za neuspjeh u diplomatiji.

"Za Martina Berishaja postoji bezuslovna zaštita, nema šanse da bude izveden pred lice pravde. Negira se narativ o vojnicima OVK, a izriču pohvale Oliveru Ivanoviću. Nedostaju nova priznanja  i postoji stagnacija jačanja međunarodnog subjektiviteta Kosova i nema nastavka pristupanja Kosova Savjetu Evrope. Albin Kurti je jedna osoba u opoziciji, a u vladi druga“, naglasila je Çitaku.

Potpredsjednica PDK je ponovo pozvala da se ambasador Berishaj razriješi dužnosti i da se ispita njegova afera sa energetskom mafijom.

"U aferi Martin Berishaj, smena nije dovoljna. Podaci koje objavljuju različiti međunarodni mediji trebalo bi da budu alarm za institucije Kosova. Šta više, danas, više nego ikada, premijer mora da da odgovore na niz pitanja koja postavljamo već godinu dana. Kako je Martinu Berishaju preko noći dato državljanstvo? Kako je dobio bezbjednosni sertifikat od KIA? Da li je 1,47 miliona eura iskorišćeno za finansiranje kampanje Pokreta Samoopredjeljenje i Guxo liste“, upitaja je Çitakuova.

Ona smatra da je Kurtijeva vlada zakazala na diplomatskom planu u mjeri u kojoj država Kosovo ne uspjeva da održi i neguje odnose čak i sa zemljama koje su je ranije priznale.

"Ministar spoljnih poslova Toga juče je saopštio da su povukli priznanje nezavisnosti Kosova, kada smo očekivali novo priznanje naše zemlje. Ali, to nije najbolniji dio. Bolno je to što čak i u organizaciji poput Savjeta Evrope, gde imamo više od dvije trećine potrebnih glasova, uprkos isključenju Rusije i Bjelorusije, kosovska prijava i dalje ostaje neriješena. Što znači da ne uspjevamo da održimo i negujemo odnose čak ni sa zemljama koje su nas priznale", dodala je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online