Umjesto da se izvini

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da Srbija "preti svojim susjedima koristeći etničke manjine za destabilizaciju, umjesto da se izvinjava za ratove koje je vodila godinama unazad", prenosi Koha.

Kurti je u okviru diskusije koju su organizovali Diplomatska akademija iz Beča, Austrijski institut za evropsku i bezbjednosnu politiku, i Ambasada Kosova u Austriji, rekao da je smislen i stabilan mir na Balkanu nemoguć dok Srbija ne prihvatiti krivicu.

„Sve dok rukovodstvo u Srbiji odbija da se izvini ili prizna krivicu, smisleni trajni mir na Balkanu je nemoguć. Umjesto da se izvinjava, Srbija nastavlja da preti svojim susjedima i koristi etničke manjine kao oruđe za destabilizaciju, umesto da pomaže njihovoj integraciji“, rekao je Kurti.

Kurti je povezao održivi mir u Evropi sa demokratizacijom regiona i uzajamnim priznavanjem Kosova i Srbije, što bi, prema njegovim riječima, pomoglo u tom pogledu.

„Interesi i vrijednosti moraju biti odvojeni. Bavimo se dijalogom za međusobno priznavanje Kosova i Srbije, uzajamno priznanje i demokratizacija ovog regiona doprinosi održivom miru u Evropi”, rekao je on.

Kurti je rekao da "Srbija ne preuzima odgovornost za počinjene zločine".

“Glavni i jedini razlog zašto imamo tenzije u skoro svakoj zemlji Zapadnog Balkana je taj što agresor koji je započeo sve ratove u bivšoj Jugoslaviji odbija da preuzme odgovornost. Umjesto prihvatanja, prepoznavanja vlastite uloge, ona želi da razlike u cijelom regionu prikaže kao izvor sukoba. Skoro 24 godine nakon genocida u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, Srbija ne prihvata bilo kakav zločin, nikada nije tražila oprost i nikada nije preuzela odgovornost. Naprotiv, sadašnje rukovodstvo, koje je tada bilo na vlasti, govori o gubitku teritorije i veliča zločince”, naveo je Kurti.

Kurti je kritikovao i Evropsku uniju, rekavši da je "umjesto da sankcioniše srpsku agresiju na susjede, Srbiju nagradila milijardskim investicijama EU i napredovanjem ka članstvu u bloku".

„Evropska unija, umjesto da sankcioniše srpsku agresiju, nagradila je Srbiju milijardama investicija EU i napredovanjem ka članstvu u EU. U nastojanju da budu neutralni prema statusu Kosova, postali su neutralni prema agresiji Srbije prema susjedima i neutralni prema nepažnji Srbije prema evropskim vrijednostima”, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore