Ko sve može da konkuriše?

Početkom januara 2023. godine Policija Kosova je raspisala konkurs za prijem novih radnika iz redova nevećinskih zajednica za popunjavanje upražnjenih mesta u Regionalnoj direkciji Policije Kosova Mitrovica Sjever.

Broj radnih mesta nije preciziran.

Do raspisivanja ovog konkursa dolazi nakon što je oko 550 srpskih policajaca u novembru 2022. napustilo svoje položaje na severu zemlje, u znak nezadovoljstva na odluku Vlade Kosova o preregistracije vozila sa srpskim oznakama u kosovske.

Pitanje povratka Srba u policiju na severu Kosova ostaje otvoreno i nejasno, smatra Veroljub Petronić iz Humanog centra Mitrovica, nevladine organizacije koja se bavi bezbednosnim pitanjima.

"Sada se postavlja pitanje šta hoće Vlada Kosova da uradi a šta Srbi žele", kaže on za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz Policije Kosova nisu odgovorili na upit RSE da li ima zainteresovanih na objavljeni konkurs, niti da li imaju pravo da konkurišu bivši policajci koji su podneli ostavke.

Iz Policije su rekli samo da su "kriterijumi objavljeni u javnom konkursu", te da će javnost o daljim koracima biti blagovremeno obaveštena.

Iz Vlade Kosova za RSE navode da je konkurs za prijem novih policajaca otvoren za sve one koji ispunjavaju kriterijume, te podvlače da Kosovo ne želi nikoga da isključuje iz institucija ili da "Srbe zameni Albancima".

"Želimo da Srbi budu zastupljeni u našim multietničkim institucijama", navodi portparol Vlade Kosova Prparim Krueziu (Perparim Kryeziu) u pisanom odgovoru na upit da li policajci koji su podneli ostavke mogu da apliciraju za posao.

Dodao je da Vlada na čelu sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem poziva pripadnike srpske zajednice da se prijave na konkurs, posebno one koji ranije nisu imali priliku da rade u javnom sektoru.

Međunarodna zajednica je više puta pozvala Srbe da se vrate u institucije, ali i Kosovo da omogući taj povratak.

Zvanični Beograd je podržao izlazak Srba iz kosovskih institucija i zauzvrat su im dati ugovori na osnovu kojih su im, osim plate, regulisani i drugi radno-pravni odnosi, kao što je penziono i zdravstveno osiguranje.

Ko može da konkuriše?


Jedan od uslova je, međutim, da zainteresovani ne mogu biti stariji od 30 godina.

Pripadnici srpske zajednice na severu su u Policiju Kosova integrisani na osnovu Briselskog sporazuma Kosova i Srbije iz 2013. godine i većina njih sada ima više od 30 godina.

Neki od bivših policajaca sa kojima je RSE razgovarao na severu Kosova, pod uslovom anonimnosti, navode da su "izgubili volju" da se vrate u kosovske institucije, ali da će na kraju ipak postupiti onako kako Beograd bude to od njih tražio.

Uglavnom izbegavaju da javno govore na ovu temu, ali podsećaju da trenutno imaju ugovore sa Srbijom i da su finansijski zbrinuti, što im je, kažu oni, za sada dovoljno.

RSE je pokušao da dobije odgovor o učešću Srba sa severa u kosovske institucije i od Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja deluje uz podršku Beograda, ali bezuspešno.

Šta je sa sudijama i tužiocima?

RSE se obratio Sudskom savetu Kosova sa upitom da li su razmotrene ostavke srpskih sudija, koji su dalji koraci, te da li će na eventualnom konkursu imati pravo da apliciraju i oni koji su podneli ostavke.

Međutim, umesto odgovora iz ove institucije su prosledili intervjuu koji je predsednik Sudskog saveta Aljbert (Albert) Zogaj dao 2. januara za jedan lokalni medij.

Zogaj je poručio da se ostavke pažljivo razmatraju, te dodao da su započete procedure za određivanje disciplinskih mera "prema onim radnicima koji su učestvovali na političkim skupovima, koji su u suprotnosti sa ustavnim, zakonskim i etičkim odgovornostima".

Predsednica Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljana Stevanović, te sudija Nikola Kabašić, su učestvovali na nekoliko skupova koje je organizovala Srpska lista. Takođe na sličnom skupu je govorio i Marko Jakšić, bivši radnik suda u Mitrovici.

"Svi će snositi odgovornost. I u situaciji kada budemo odobrili ostavke, neke neće biti odobrene, jer najpre treba da im se izreknu disciplinske mere", rekao je Zogaj.

On je dodao da se ne mogu raspisati nova radna mesta za zamenu sudija, bez da se najpre te ostavke odobre. Istakao je da će tokom februara ovo pitanje da se tretira.

Iz Tužilačkog saveta Kosova u pisanom odgovoru za RSE navode da će odluka o ostavkama srpskih tužilaca sa severa biti doneta nakon detaljne analize istih.

"Bez donošenja odluke (da li se ostavke prihvataju ili ne), ne možemo da procenimo kako će se odvijati situacija u ovom slučaju", navode iz Tužilačkog saveta Kosova.

Da li na konkursu mogu biti izabrane iste sudije i tužioci?

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu navodi da će sudije i tužioci, koji su podneli ostavke, moći ponovo da apliciraju za posao ali da je jako mala verovatnoća da će oni biti i izabrani.

"Pre svega, treba se nadati da će sudije, tužioci i pomoćno osoblje opozvati ostavke i vratiti se na svoja radna mesta. Na osnovu važećih zakona i pravila Tužilačkog saveta Kosova i Sudskog saveta Kosova, oni koji su bojkotovali rad, u sistem (kosovski) će morati da se vrate nakon konkursa", kaže Miftaraj.

On zaključuje da pripadnici srpske zajednice na Kosovu ne treba da se odriču svojih prava koja su im zagrantovana Ustavom, a to je pored ostalog i učešće u institucijama.

Pored policije i osoblja u pravosuđu, ostavke su dali i članovi vlade Kosova iz redova Srpske liste – glavne srpske političke partije na Kosovu, oni u pravosuđu, te u lokalnim samoupravama na severu.

RSE se obratio Ministarstvu administracije lokalne samouprave na Kosovu sa upitom da li su donete odluke oko ovog pitanja, te koji su dalji koraci ali odgovor nije stigao. Lokalni izbori za gradonačelnike u opštinama na severu, koji su takođe podneli ostavke, biće održani aprila 2023. godine.

Šta kažu građani?

Meštani Severne Mitrovice, jedne od četiri opština sa srpskom većinom na severu Kosova, su podeljenog mišljenja kada je u pitanju povratak Srba u kosovske institucije.

Jovan smatra da Srbi ne treba da se vrate u kosovske institucije, ali mu se "čini da ipak hoće".

"Ko se vrati njihova stvar. Dosta deluje da hoće. Ja mislim neki njihovi interesi, što se tiče naroda ništa samo njihovi interesi", kaže ovaj sagovornik RSE.

Ovakav stav deli i njegov sunarodnik Vladan.

"Naravno da ne, zato što su kosovske, secesionističke", kaže on.

S druge strane, Danijela ocenjuje da je krajnje vreme da se Srbi vrate u institucije koje su napustili krajem novembra prošle godine.

"Zato što se već vide, naziru se posledice izlaska Srba iz institucija. Prvo što nam je važno jeste da treba da se vrate u policiju i pravosuđe, to je najbitnije pa za sve ostalo polagano", kaže ona.

Sličan stav ima i Milena iz Severne Mitrovice.

"Pa trebalo bi zašto da ne. Pa uopšteno svako živi život svoj, da svako bude zadovoljan da ima slobodu kretanja", poručuje i dodaje da bi Srbi trebali da imaju benefite ako se vrate u institucije.